Lucia Žárská: Kryptoměny na nových maximech

Lucia Žárská: Kryptoměny na nových maximech

Tento týden stoupaly opět kryptoměny na rekordní maxima, konkrétně Bitcoin v jednom bodě překonal hranici nad 69 000 dolarů. Ethereum překonalo hranici 4 800 dolarů. Kryptoměny jsou známé svojí vysokou volatilitou a je poměrně náročné odhadnout kam až může hodnota vystoupit.

Bitcoin a Ethereum můžeme považovat za dvě nejpopulárnější kryptoměny, u kterých platí, že pokud první kryptoměna z nějakého důvodu stoupá, tak Ethereum ji většinou následuje. Investování do Bitcoinu je aktuálně jeden z top trendů hlavně u mladší generace a nemůžeme se divit, protože dosahuje působivého výkonu, vezmeme-li v úvahu, že v roce 2020 se hodnota Bitcoinu pohybovala kolem 11 500 dolarů za minci.

Navzdory vysokým nárůstům jsou kryptoměny jednou z nejrizikovějších investic. Výkyvy v hodnotách často přicházejí nečekaně a mohou být zdrcující pro investory, kteří „důvěřovali“ tomuto spekulativnímu aktivu a rozhodli se jej zařadit do svého investičního portfolia ve vyšší míře. Obecně se doporučuje diverzifikace portfolia a investice do kryptoměn by měla být nižší než 5 %. Kvůli vidině vyššího zisku se však setkáváme s investory, kteří investují převážnou část svých financí.

Co se skrývá pod DeFi?

V posledních měsících se upírá pozornost v souvislosti s kryptoměnami na DeFi. Je to decentralizovaný finanční systém umožňující uživatelům podílet se na tradičních finančních aktivitách, jako je půjčování, ale bez zapojení zprostředkovatele. Základním cílem DeFi je přinést „tradiční“ finanční služby. To znamená, že teoreticky by kdokoli mohl půjčovat digitální peníze nebo naopak půjčovat si je za konkurenční úrokové sazby. Důležité je říci, že by se zde nevyskytl žádný prostředník. Investoři by tak mohli vydělávat až dvouciferné procentuální výnosy z úspor v určitých digitálních tokenech. Tento systém však přináší také mnoho rizik, jako jsou například hackeři.

Kromě vysoké volatility čelily kryptoměny v posledních dnech stínu z případu Squid kryptoměny. Kryptoměna inspirovaná seriálem od společnosti Netflix „Squid Game“, který mimo jiné válcuje všechny seriálové žebříčky, nečekaně spadla poté, co si její zakladatelé vyplatili peníze a záhadně zmizeli. Token s názvem SQUID dosáhl 1. listopadu hodnoty nad 2 861 $ a následně klesl téměř na nulu. Tento případ mohl odradit mnoho investorů od investování do kryptoměn.

Je však třeba poukázat na neustálý růstový trend krypto segmentu. Kryptoměny mohou být platidlem budoucnosti, a také je předpoklad, že jejich hodnota bude stále stoupat. Trh s kryptoměnami má aktuální hodnotu více než 3 triliony amerických dolarů.

Zdroj informací

Lucia Žárská, hlavní analytička společnosti ProfitLevel

Datum

15. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6408 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál