Martin Gürtler: Růst českého HDP bude letos z celé Evropy druhý nejnižší

Martin Gürtler: Růst českého HDP bude letos z celé Evropy druhý nejnižší

Evropská komise zveřejnila novou prognózu ekonomického vývoje. Podle té by oživení evropské ekonomiky mělo pokračovat, a to i navzdory přetrvávajícím překážkám v dodavatelských řetězcích. Zdrojem růstu by totiž v druhé polovině letošního roku měla být především domácí poptávka v čele se spotřebou domácností. Ta po rozvolnění protiepidemických opatření v průběhu jara a léta výrazně ožila a přispěla k tomu, že ekonomika EU jako celek již ve třetím čtvrtletí dosáhla své předkrizové úrovně. To potvrzuje i první odhad evropského HDP, který ukázal na mezičtvrtletní nárůst ekonomiky o 2,1 %. Rizikem pro další vývoj spotřeby a investic jsou však podle Evropské komise rychle rostoucí ceny energií.

V letošním roce odhaduje růst ekonomiky EU o 5 % a v příštím roce o 4,3 %. K udržení rychlého tempa by mělo v roce 2022 pomoci odeznění problémů s dodávkami materiálů, pokračující snižování stále vysokého stavu úspor, zlepšující se situace na trhu práce a stejně tak i čerpání prostředků z fondu obnovy. Komise však zdůrazňuje, že vývoj jednotlivých členských ekonomik se může významně lišit. Pro Česko odhaduje v letošním roce ze všech ekonomik EU druhý nejnižší růst, a to o 3 %. Pomaleji, konkrétně o 2,7 %, by mělo růst jen sousední Německo. Důvodem je právě silná průmyslová orientace těchto ekonomik. Zatímco výkon jednotlivých členských zemí bude nerovnoměrný, většina z nich zaznamená zvýšenou inflaci. V celé EU by letos růst spotřebitelských cen měl činit průměrných 2,6 % a v příštím roce jen nepatrně zvolnit na 2,5 %.

Dnešní obchodování na finančních trzích se neslo ve sváteční duchu oslav výročí konce první světové války. V některých zemích byly trhy z důvodu státního svátku zavřeny, a to včetně toho nejvýznamnějšího, tedy amerického. Dolar vůči euru jen nepatrně posílil, když pravděpodobně doznívala reakce na včerejší zveřejnění americké inflace, která překonala odhady a vzrostla na 6,2 %. Dnes však již jak globální, tak i regionální makroekonomický kalendář zel prázdnotou. Středoevropské měny tak pouze reflektovaly silnější dolar. Koruna vůči euru oslabila o zhruba 0,2 % přibližně na úroveň 25,30 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

11. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1639 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál