Michal Brožka: Inflace pokoří 6 % a ČNB brzy zvýší úrokové sazby nad 3 %

Michal Brožka: Inflace pokoří 6 % a ČNB brzy zvýší úrokové sazby nad 3 %

Inflace v říjnu opět vzrostla nad očekávání většiny analytiků i České národní banky. Hlavním tahounem jsou náklady na bydlení. Meziroční jádrová inflace vzrostla nad 6 %. V prosinci čekáme zvýšení reposazby ČNB na 3,25 %.

Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu oproti září vzrostly o 1,0 %, což bylo v souladu s naším odhadem, který byl ovšem na trhu nejvyšší. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,7 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 5,8 % z předchozího tempa 4,9 %, zatímco analytici v průměru čekali výsledek 5,5 %, což ukazovala i poslední prognóza ČNB. Podle našeho předběžného odhadu došlo v říjnu ke zrychlení jádrové inflace na 6,5 % meziročně ze zářijového tempa 5,8 %. Tříměsíční klouzavý průměr sezónně očištěné anualizované míry inflace v říjnu zrychlil na 10,3 % a v případě jádrové inflace na 16,0 %.

Podle očekávání jde největší cenový přírůstek opět na vrub nákladům na bydlení, kde meziměsíčně zdražily výrobky a služby pro údržbu a opravy bytu o 0,9 %. Meziroční růst nákladů vlastnického bydlení (tzv. imputované nájemné) zrychlil na 12,8 % z předchozích 10,3 %. K tomu se přidalo i zdražení energií poblíž 3 % m/m, když meziměsíční růst regulovaných cen dosáhl citelných 1,2 %. Nicméně panuje značná nejistota ohledně započtení nárůstu cen u klientů zkrachovaných dodavatelů energií, což bude mít výrazný vliv zejména v nejbližších měsících.

Druhým největším cenovým tahounem byl v říjnu segment dopravy, kde ceny u čerpacích stanic vyskočily proti září o výrazných 5,8 % vlivem zdražení ropy na světových trzích. Motoristé tak nakupují palivo o 27 % dráž než před rokem. Ke zdražení opět přispěl i alkohol a tabák. Naopak pokles cen byl oproti odhadům mírně vyšší v případě potravin. Meziročně činí zdražení potravin méně než jedno procento. Nicméně zde v dalších měsících vlivem vyšších cen energií počítáme spíše s navyšováním cen, nežli naopak. K sezónnímu zlevnění došlo v případě oděvů.

Stále počítáme s tím, že tempo zdražování už nenabere na síle a spíše bude pomalu slábnout. V listopadu a prosinci inflaci trochu přibrzdí odpuštění plateb DPH za energie, ale co s nimi bude v dalších měsících, je nejisté. Největší otazníky ale směřují na leden, který obchodníci častěji využívají k úpravě ceníků. Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá nad 6 %. Pro druhou polovinu příštího roku čekáme výrazné zpomalení inflace, kterému pomůže i zlepšení situace v dodávkách komponent a materiálů. V průměru by se tak inflace v příštím roce měla nacházet poblíž 5 %. Rizikem je, že problémy na nabídkové straně budou trvat déle a pak může inflace snadno vystoupat nad 7 %, tedy na srovnatelné úrovně s rokem 2008. Tehdy tento nárůst reflektoval změny DPH a rostoucí ceny ropy, takže šlo o jiné důvody než nyní.

Rychlý růst spotřebitelských cen a riziko navyšování inflačních očekávání povedou podle naší prognózy k dalšímu zvyšování hlavní úrokové sazby ČNB až na úroveň 3,75 % v prvním čtvrtletí příštího roku. Na příštím zasedání v prosinci čekáme její růst o 0,5 procentního bodu ze současné úrovně 2,75 %. K tomu přispěje i fakt, že se inflace v říjnu nacházela 0,3 procentního bodu nad prognózou ČNB.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4158 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál