Jana Steckerová: Inflace zrychlí v USA i Česku

Jana Steckerová: Inflace zrychlí v USA i Česku

Dnešek bude patřit inflačním datům. Inflace bude zveřejněna ve Spojených státech i České republice. V obou případech pravděpodobně zrychlí a dosáhne v meziročním srovnání shodné úrovně 5,8 %. Ve Spojených státech budou tahounem zdražení ceny energií a potravin. V Česku to pak budou náklady související s bydlením, přičemž zvýšená nejistota panuje ohledně započítání skokového růstu cen energií u klientů zkrachovalých dodavatelů. Podle nás tak inflace opět předčí nejen očekávání trhu, ale i centrální banky.

Inflace v USA i Česku shodně 5,8 %

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v říjnu podle našeho odhadu v meziměsíčním srovnání vzrostly o 0,5 %. Stál za tím vývoj cen energií a potravin. V meziročním srovnání by se pak inflace dostala na 5,8 %. Blíží se tak svému vrcholu, když v prvním čtvrtletí příštího roku bude vlivem vysoké srovnávací základny rychle klesat. Velkou nejistotu ale představuje vývoj cen nájemného, které je hlavní položkou amerického spotřebního koše. Jeho růst byl doposud velmi umírněný. Pokud by se ale pronajímatelé nemovitostí do svých smluv snažili zakomponovat současný cenový růst na delší období, byl by to z hlediska vývoje cenové hladiny problém. Vzhledem k současnému inflačnímu vývoji i rizikům, která se koncentrují ve směru pomalejšího poklesu inflace, jsme posunuli výhled na první zvýšení úrokových sazeb z března 2023 na konec roku 2022.

Inflace bude zveřejněna i v Česku, a i zde se posune na vyšší úrovně. Za říjen očekáváme v průměru její meziměsíční růst o 1,0 %, což by v meziročním srovnání znamenalo zrychlení na 5,8 % po předchozím tempu 4,9 %. Hlavními důvody budou opět náklady související s bydlením, přičemž tentokrát panuje především zvýšená nejistota ohledně započítání skokového růstu cen energií u klientů zkrachovalých dodavatelů. Růst lze očekávat i u cen pohonných hmot. Naopak ceny potravin budou působit dezinflačně. Jádrová inflace v září činila meziročních 5,8 % a za říjen čekáme její navýšení na 6,4 %.

Kurz koruny krátce prolomil hladinu 25,20 CZK/EUR

Německý ZEW index po šesti měsících propadů v listopadu překvapil ve složce očekávání růstem na 31,8 bodů. Důvodem bylo to, že dle průzkumu investoři věří, že v průběhu šesti měsíců problémy se subdodávkami odezní a německý průmysl se vrátí k rychlejšímu růstu. Ani příznivější výhled však na výraznější posílení společné evropské měny nestačil. Ta se v průběhu úterního obchodování pohybovala v úzkém pásmu 1,157 - 1,160 USD/EUR.

V regionu naopak nepříjemně překvapila maďarská inflace. Spotřebitelské ceny zde meziměsíčně rostly o 1,1 %, když trh počítal s 0,8 %. V meziročním srovnání pak inflace dosáhla 6,5 %. Centrální banka, která v září a říjnu zvýšila úrokové sazby o 15 bb, tak bude muset zřejmě v říjnu přijít s razantnějšími kroky. Zatím čekáme zpřísnění měnové politiky o 30 bb. Maďarský forint zahajoval úterní obchodování na úrovni 361 HUF/EUR. V závěru dne byl již silnější, na 360 HUF/EUR. O posílení se pokoušela i česká koruna, když krátce prolomila hladinu 25,20 CZK/EUR. Své zisky ale neudržela a vrátila se zpět na 25,22 CZK/EUR. Kurz polského zlotého byl dnes uzamčen v pásmu 4,585 - 4,595 PLN/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3523 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál