Jana Steckerová: Ceny průmyslových výrobců v USA dále porostou

Jana Steckerová: Ceny průmyslových výrobců v USA dále porostou

Ve Spojených státech dnes budou zveřejněny ceny průmyslových výrobců. Ty tlačí nahoru nedostatek vstupních materiálů, takže i za říjen očekáváme jejich výrazný meziměsíční růst. Inflační data budou zveřejněna i v Maďarsku, kde celková inflace zřejmě překročí úroveň šesti procent. Z eurozóny stojí za zmínku německý ZEW index. Ten by se ve složce očekávání i ve složce hodnotící současnou situaci měl udržet poblíž říjnových úrovní.

 

Nálada německých investorů nepatrně klesne

Ceny průmyslových výrobců v USA v říjnu zřejmě meziměsíčně vzrostly o téměř jedno procento. Stojí za tím opět nedostatek vstupních materiálů, který tlačí ceny v průmyslu nahoru. V meziročním srovnání by statistika měla stagnovat na 8,6 %. Dnešní údaj tak bude zřejmě dalším dílkem do skládanky finančních trhů, které se stále větší jistotou očekávají první zvýšení sazeb v USA jíž ve druhé polovině příštího roku. Euro tedy mnoho naději na posílení nebude mít ani dnes.

Nálada německých investorů se nepatrně zhorší. Celkově je však hodnocení výhledu za šest měsíců stále na hony vzdáleno úrovním okolo 70, 80 bodů, kde se pohybovalo v polovině roku. Na vině je nedostatek výrobních komponent i horšící se pandemická situace.

Inflační data budou zveřejněna v Maďarsku. Spotřebitelská inflace zde v říjnu zřejmě přesáhla úroveň 6 % a ještě více se tak vzdálila od 3% cíle maďarské centrální banky. Očekáváme proto, že centrální banka zareaguje zvýšením klíčové tříměsíční depozitní sazby již na svém listopadovém zasedání. V prosinci bude pokračovat patnáctibodovým utažením měnových podmínek.

K výraznějším pohybům měnám chyběly impulzy

Kurz koruny se včera obchodoval v úzkém pásmu 25,20-25,30 CZK/EUR. K pohybu korunu nepřiměla ani záplava domácích dat. Ta dopadla vesměs hůře, než se čekalo. Na průmyslu i zahraničním obchodě se podepsal nedostatek výrobních komponent a propad výroby automobilů. V případě zahraničního obchodu se k tomu přidal ještě nepříznivý vývoj na světových komoditních trzích. Výsledky neoslnilo ani stavebnictví, které stále zůstává v útlumu. Překvapení tak přinesla pouze data z trhu práce, kde i přes ukončování některých sezónních prací nezaměstnanost dále poklesla (na 3,4 %). Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3o60dmp. Podobně jako kurz koruny na tom byl i polský zlotý. I ten se po celý den držel ve velmi úzkém intervalu 4,59-4,60 PLN/EUR. Jediná měna, která se v pondělí trochu hýbala, byl maďarský forint. Pohyb byl ale v jeho neprospěch, když se z ranních úrovní okolo 359 HUF/EUR posunul na odpoledních 360 HUF/EUR.

K výraznějším pohybům chyběly impulzy i společné evropské měně. Ta se po celý den nacházela v rozmezí 1,155-1,158 USD/EUR. Z dat byla zveřejněna pouze důvěra investorů Sentix. Ta sice dopadla lépe, než se čekalo, zároveň ale nepatří k nejzásadnějším indikátorům, takže na ní kurz nereagoval.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2155 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál