Michal Brožka: Objem maloobchodních tržeb v září klesl

Michal Brožka: Objem maloobchodních tržeb v září klesl

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v září meziměsíčně klesly o 0,3 %, zatímco my jsme počítali naopak s růstem v podobném rozsahu. V meziročním vyjádření i tak došlo ke zpomalení na 3,6 %, což bylo 0,7 procentního bodu pod mediánovým odhadem analytiků. Kalendářní vlivy měly tentokrát minimální efekt, takže očištěný údaj ukazuje dle ČSÚ 3,4 %.

Údaj o tržbách je tedy mírně slabší, než jsme čekali, ale ve světle snížené spotřebitelské důvěry vlivem zrychlující inflace to není velké překvapení. Z hlediska našeho odhadu byly ale výrazně slabší prodeje aut. Zde jsme s ohledem na růst registrací v září odhadovali lehký meziměsíční nárůst. Nicméně propad prodejů aut pokračoval podobně rychlým tempem, jakým klesá už od června, tedy přibližně 2 % meziměsíčně. Jejich meziroční pokles se prohloubil na 6,8 % ze srpnového tempa -0,1 %. Zde stále hraje silnou roli omezená nabídka a dlouhé čekací lhůty.

Meziročním tahounem růstu maloobchodu je nepotravinářské zboží jako je IT vybavení, zboží pro domácnost a kosmetika, přičemž nejrychleji stále roste prodej zásilkových služeb. Největší brzdou je prodej aut, ale naopak jejich údržba a opravy rostou.

Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím aut zpomalily svůj meziroční růst na 0,6 % z předchozích 4,1 %, což bylo pod všemi odhady, přičemž průměrné očekávání bylo na 2,0 %.

S ohledem na sílící obavy z epidemie a stále zrychlující inflaci, které se odráží ve stagnující spotřebitelské důvěře, je na místě v nejbližších měsících počítat spíše se stagnací či malým růstem maloobchodních tržeb. Ve prospěch růstu spotřeby domácností hovoří příznivá situace na trhu práce a navyšování mezd.

Slabší maloobchodní tržby jsou sice argumentem ve prospěch pomalejšího zvyšování úrokových sazeb ČNB, nicméně ty i tak pravděpodobně brzy zamíří nad 3 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

5. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3163 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál