Martin Gürtler: ČNB výrazně zvýšila sazby o 125 bb

Martin Gürtler: ČNB výrazně zvýšila sazby o 125 bb

Centrální banka ještě více urychlila zpřísňování měnové politiky, když zvýšila základní repo sazbu o 125 bb na 2,75 %. Překonala tak veškeré odhady. Důvodem zůstává inflace, která podle nové prognózy ČNB bude na začátku příštího roku atakovat 7 %. Podle guvernéra Rusnoka dosavadní zvyšování sazeb odpracovalo významnou část potřebného zpřísnění měnové politiky, u konce však ještě není. Na konci letošního roku očekáváme repo sazbu na úrovni 3,25 % a vrcholu ve výši 3,75 % by měla dosáhnout na konci prvního čtvrtletí 2022.

Česká národní banka (ČNB) dnes znovu urychlila tempo zpřísňování měnové politiky, když zvedla základní repo sazbu o výrazných 125 bb. Ta tak nyní činí 2,75 %. Rozhodnutí podpořilo pět ze sedmi členů bankovní rady, zbylí dva hlasovali pro stabilitu sazeb. Stejným poměrem skončila také předchozí hlasování a centrální bankéři tak zůstávají rozděleni na dva názorově odlišné tábory. Ve srovnání s konsensem analytiků šlo o překvapivý krok, když ti očekávali v průměru zvýšení úrokových sazeb o 75 bb, tedy ve stejném rozsahu jako v září. Překvapeni nakonec byli i investoři na finančním trhu, a to i přesto, že předpovídali růst sazeb o celý procentní bod. Koruna tak na rozhodnutí ČNB zareagovala posílením o zhruba půl procenta a prolomila hranici 25,40 CZK/EUR.

Důvodem pro pokračující zvyšování úrokových sazeb je nadále zrychlující inflace a nárůst inflačních očekávání. V září meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl 4,9 % a v říjnu podle našeho odhadu dále zrychlil na 5,8 %. ČNB ve své nové prognóze očekává říjnovou inflaci ve výši 5,5 %. Podle odhadu centrální banky je 40 až 50 % současných inflačních tlaků dáno domácími faktory. Vrcholit by růst cen měl podle ní v prvním čtvrtletí příští roku, a to mírně pod 7 %. Centrální banku trápí především významný nárůst inflačních očekávání. Podle posledního průzkumu ČNB očekávají podnikatelé v horizontu jednoho roku inflaci v průměrné výši 3,4 %, v horizontu tří let pak dokonce 3,6 %. To je výrazně nad dvouprocentním cílem ČNB, a také nad tříprocentní horní hranou jejího tolerančního pásma. Vlivem rychlého růstu spotřebitelských cen klesá i důvěra spotřebitelů.

Centrální banka dnes podle guvernéra Rusnoka odpracovala významnou část potřebného zpřísnění měnové politiky, se zvyšováním sazeb však podle něj ještě neskončila. To potvrzuje také trajektorie tržních úrokových sazeb v nové prognóze ČNB. Ta implikuje pro prosincové zasedání další zvýšení měnově politických úrokových sazeb v rozsahu 25 až 50 bb. Svého vrcholu kolem 3,5 % by pak repo sazba měla dosáhnout v prvním čtvrtletí příštího roku. Rusnok zdůrazňuje zejména nutnost rychle vrátit úrokové sazby zpět na politicky neutrální úroveň, za kterou ČNB považuje právě hladinu poblíž 3 %. Zároveň však přiznal, že vývoj inflace si může krátkodobě vyžádat i vyšší sazby. Od druhého čtvrtletí příštího roku by se však podle prognózy ČNB měly sazby postupně snižovat a zhruba v polovině roku 2023 by repo sazba měla skončit přibližně na 2,5 %.

Na konci letošního roku očekáváme dvoutýdenní repo sazbu na úrovni 3,25 % a její vrchol ve výši 3,75 % na konci prvního čtvrtletí 2022. Centrální banka svými posledními dvěma rozhodnutími dává jasně najevo, že je odhodlána za každou cenu vrátit inflaci zpět ke dvěma procentům a neostýchá se následovat svou jestřábí prognózu. Podle vyjádření guvernéra centrální bankéři neočekávají významný negativní vliv případných přísnějších protiepidemických opatření na fungování ekonomiky. Problémy v dodavatelských řetězcích jsou podle něj spíše proinflačním rizikem než důvodem, proč nadále podporovat ekonomiku. Naše aktuální prognózovaná trajektorie úrokových sazeb je mírně vyšší než ta, kterou obsahuje prognóza ČNB. Důvodem je především slabší kurz koruny. Zatímco my počítáme v posledním letošním čtvrtletí s jeho průměrnou výší 25,20 CZK/EUR, prognóza ČNB očekává rovných 25 CZK/EUR. Na konci příštího roku očekáváme zhruba 24,80 CZK/EUR, centrální banka přitom počítá přibližně s 24 CZK/EUR.

V souladu s prognózou ČNB si i my myslíme, že sazby nad 3 % budou pouze dočasnou záležitostí, jejich pokles však očekáváme o něco později. Podle nás k němu může docházet od konce příštího roku s tím, jak odezní současné problémy v dodávkách různých typů materiálů a inflace začne zvolňovat. Stejně jako prognóza ČNB pak v polovině roku 2023 čekáme repo sazbu na úrovni 2,5 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

4. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3808 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál