Martin Gürtler: ČNB skokově utahuje svou měnovou politiku

Martin Gürtler: ČNB skokově utahuje svou měnovou politiku

Česká národní banka dnes rozhodla o dalším zvýšení základní repo sazby, a to o výrazných 125 bazických bodů, z 1,50 na 2,75 procenta. To bylo nad všemi odhady, když konsensus analytiků činil 75 bazických bodů a naše prognóza počítala s nárůstem o 50 bazických bodů. Zklamáni jsou i investoři na finančním trhu, a to i přesto, že čekali vzedmutí sazeb o celý jeden procentní bod. Koruna tak těšně po oznámení výsledku měnově politického zasedání ČNB začala rychle posilovat a dostala se pod 25,40 CZK/EUR.

Po zářijovém zvýšení sazeb o třičtvrtě procentního bodu tak centrální banka ještě více urychluje tempo utahování měnové politiky, když hlavním důvodem zůstává zrychlující inflace. Ta se přitom v září dostala na meziročních 4,9 procenta a v říjnu podle naší prognózy dále vzrostla na 5,8 procenta. Na přelomu roku se tak snadno může vyšplhat až k sedmi procentům. Více než současná hodnota inflace však ČNB pravděpodobně trápí významný nárůst inflačních očekávání, kterého jsme byli zhruba v posledním půl roce svědky. Podle posledního průzkumu centrální banky očekávají podnikatelé v horizontu jednoho roku inflaci v průměrné výši 3,4 procenta, v horizontu tří let pak dokonce 3,6 procenta. To je výrazně nad dvouprocentním cílem ČNB a také nad tříprocentní horní hranou jejího tolerančního pásma. Vlivem rychlého růstu spotřebitelských cen klesá i důvěra spotřebitelů.

S inflací kolem pěti procent a potenciálem jejího dalšího růstu není sporu o tom, že je třeba úrokové sazby dále zvyšovat. Je však také nezbytné bavit se o tom, jak rychle jednotlivé kroky činit a hlavně kam až se zpřísňováním měnové politiky zajít. Česká ekonomika teď opět čelí zvýšené míře nejistoty v souvislosti s přetrvávajícími problémy v automobilovém průmyslu a s obnoveným šířením koronaviru. S velkou částí rychlého růstu spotřebitelských cen navíc ČNB nic nenadělá, a to je potřeba si přiznat. Není sice pravdou, že současná inflace souvisí pouze s externími faktory, jejich podíl je však významný. Rychle rostoucí ceny materiálů a energií se do spotřebitelských cen budou pravděpodobně promítat bez ohledu na výši sazeb. Vlivem evropské zelené politiky a příklonu od globalizace k regionalizaci ekonomik se může stát, že inflace se bude nad cílem ČNB nacházet delší dobu.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

4. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2473 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál