František Táborský: Koruna si po překvapivém kroku ČNB polepšila

František Táborský: Koruna si po překvapivém kroku ČNB polepšila

Česká národní banka rozhodla o dalším zvýšení úrokových sazeb, a to o 125bp. Rozhodnutí opět překvapilo svou razancí analytiky i finanční trhy. Guvernér Rusnok během tiskové konference představil novou prognózu centrální banky. Výhled pro domácí ekonomiku byl snížen z 3,5 % na 1,9 % pro letošek a z 4,1 % na 3,5 % pro příští rok. Na druhou stranu inflace byla posunuta výrazně nahoru z letošních 3,0 % na 3,7 % a z 2,8 % na 5,6 % v roce příštím. V reakci na to ČNB vidí v nové prognóze vrchol úrokových sazeb na 3,63 % pro 3M PRIBOR a následné mírné snižování sazeb zpět ke 3 %. Pro prosincovém zasedání tak nově očekáváme další zvýšení o 50bp na 3,25 %.

Na poli centrálních bank překvapila i Bank of England, která pro změnu nezvýšila své sazby navzdory očekáváním. Podle tamních centrálních bankéřů je v současnosti více v ohrožení růst ekonomiky, čímž upozadila rostoucí inflaci. Banka se tak postavila očekáváním trhu, což se projevilo v poklesu tržních sazeb a oslabení libry vůči euru o 0,8 %.

Na devizovém trhu bylo dnes rušno. Dolar se opět posunul k silnějším úrovním vůči euru, když posílil o 0,6 % na 1,154 USD/CZK. To vyslalo negativní impulz pro celý středoevropský region. Polský zlotý a maďarský forint ztratily shodně 0,4 %. Koruna si díky překvapivému zvýšení sazeb ČNB polepšila o 0,6 %. Vzhledem k míře překvapení by se to mohlo zdát jako slabá reakce. Nicméně je nutné dnešní pohyb koruny brát v kontextu právě silnějšího dolaru vůči euru. Tím se opakuje příběh zářijového zasedání a podle nás je pravděpodobné, že koruna v následujících dnech něco ze svých zisků ztratí nebo bude stagnovat.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

4. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Reklama

Page generated in 2.1545 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál