František Táborský: Koruna si po překvapivém kroku ČNB polepšila

František Táborský: Koruna si po překvapivém kroku ČNB polepšila

Česká národní banka rozhodla o dalším zvýšení úrokových sazeb, a to o 125bp. Rozhodnutí opět překvapilo svou razancí analytiky i finanční trhy. Guvernér Rusnok během tiskové konference představil novou prognózu centrální banky. Výhled pro domácí ekonomiku byl snížen z 3,5 % na 1,9 % pro letošek a z 4,1 % na 3,5 % pro příští rok. Na druhou stranu inflace byla posunuta výrazně nahoru z letošních 3,0 % na 3,7 % a z 2,8 % na 5,6 % v roce příštím. V reakci na to ČNB vidí v nové prognóze vrchol úrokových sazeb na 3,63 % pro 3M PRIBOR a následné mírné snižování sazeb zpět ke 3 %. Pro prosincovém zasedání tak nově očekáváme další zvýšení o 50bp na 3,25 %.

Na poli centrálních bank překvapila i Bank of England, která pro změnu nezvýšila své sazby navzdory očekáváním. Podle tamních centrálních bankéřů je v současnosti více v ohrožení růst ekonomiky, čímž upozadila rostoucí inflaci. Banka se tak postavila očekáváním trhu, což se projevilo v poklesu tržních sazeb a oslabení libry vůči euru o 0,8 %.

Na devizovém trhu bylo dnes rušno. Dolar se opět posunul k silnějším úrovním vůči euru, když posílil o 0,6 % na 1,154 USD/CZK. To vyslalo negativní impulz pro celý středoevropský region. Polský zlotý a maďarský forint ztratily shodně 0,4 %. Koruna si díky překvapivému zvýšení sazeb ČNB polepšila o 0,6 %. Vzhledem k míře překvapení by se to mohlo zdát jako slabá reakce. Nicméně je nutné dnešní pohyb koruny brát v kontextu právě silnějšího dolaru vůči euru. Tím se opakuje příběh zářijového zasedání a podle nás je pravděpodobné, že koruna v následujících dnech něco ze svých zisků ztratí nebo bude stagnovat.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

4. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4747 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál