Jana Steckerová: Fed oznámí detaily ohledně omezování nákupů aktiv

Jana Steckerová: Fed oznámí detaily ohledně omezování nákupů aktiv

Pozornost trhů bude patřit centrálním bankám. Očekáváme, že Fed dnes oznámí detaily ohledně ukončování programu nákupů aktiv. V regionu k jednacímu stolu zasedne polská centrální banka. Ta zřejmě zvýší úrokové sazby o dalších 50 bb, což by pro trh, který očekává 25 bb, mohlo být překvapení. Z dat stojí za zmínku americký ISM index, který se ve službách udrží nad 61 body.

 

Polská centrální banka zvýší úrokové sazby

Americká centrální banka dnes pravděpodobně oznámí, jakým tempem bude redukovat nákupy aktiv. Ty zatím běží v objemu 120 mld. USD měsíčně. Přepokládáme, že Fed bude každý měsíc snižovat jejich objem o 15 mld. USD, což by znamenalo ukončení programu v polovině příštího roku. Poté trh počítá s tím, že Fed začne zpřísňovat měnové podmínky prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb. Samotní guvernéři federálních rezervních bank jsou v tomto ohledu rozpolcení, když devět z nich preferuje zvýšení úrokových sazeb v roce 2022, osm v roce 2023 a jeden v roce 2024. Naše prognóza zatím počítá s březnem 2023. Inflační rizika se ale koncentrují spíše ve směru nahoru, což indikuje i možnost časnějšího zvyšování úrokových sazeb, než s čím zatím počítáme. Očekáváme, že poté, co Fed cyklus zvyšování úrokových sazeb zahájí, bude takto pokračovat na každém zasedání, kdy bude mít k dispozici novou prognózu, tedy v červnu, září a prosinci, a to až do úrovně 2,00-2,25 %. Ohledně těchto kroků se ale na dnešním zasedání spíše nic nedozvíme. Pozornost se bude točit pouze kolem programu QE. I tak ale jednání vyzní spíše ve prospěch amerického dolaru než společné evropské měny.

Z dat dnes stojí za zmínku americký říjnový ISM index ve službách. Ten se podle našeho odhadu udrží na vysoké úrovni 61 bodů a bude tak signalizovat vyhlídky na další oživení v této oblasti. Podobný signál by měl vyslat i indikátor PMI. ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor zřejmě ukáže na další zlepšení na tamním trhu práce. Na klíčovou statistiku (Nonfarm Payrolls) si ale budeme muset počkat až do pátku.

V eurozóně budou zveřejněny kompozitní indikátory PMI a PMI ze služeb. Jedná se ale pouze o zpřesnění již zveřejněných dat, takže z této strany žádné překvapení nečekejme.

V regionu bude klíčovou událostí zasedání polské centrální banky. Ta na svém minulém zasedání překvapivě zvýšila klíčovou úrokovou sazbu z 0,1 % na 0,5 %. Další takové překvapení se může odehrát i dnes. Konsenzus trhu totiž počítá s „hikem“ o 25 bb, zatímco my vidíme větší pravděpodobnost 50 bodového zvýšení. Důvodem je inflace, která v říjnu dosáhla 6,8 %. Ani to ale není strop. V lednu pravděpodobně překročí 8 %. Centrální banka tak bude se zpřísňováním měnové politiky muset pokračovat. Na konci příštího roku tak čekáme klíčovou sazbu na úrovni 2,75 %.

Koruna toho z úterního obchodování mnoho nevytěžila

Z regionálních měn toho z úterní seance nejméně vytěžila česká koruna. Ta posílila ani ne o 0,1 %, přičemž po většinu dne se obchodovala v úzkém pásmu 25,55-25,60 CZK/EUR. K výraznějším pohybům chyběly zajímavější fundamenty a ani vývoj společné evropské měny neposkytl v tomto ohledu mnoho impulzů. Ani dnešní obchodování, kterému bude dominovat očekávání oznámení americké centrální banky, zřejmě zásadnější podporu kurzu koruny nepřinese, spíše naopak. Prolomení důležité úrovně 25,50 CZK/EUR se tak dnes pravděpodobně nedočkáme. Ze středečního obchodování by naopak mohl benefitovat polský zlotý. Ten v úterý posílil o 0,2 % na 4,608 PLN/EUR. Dnes by mu náladu mohla vylepšit polská centrální banka, která podle našeho názoru zvýší klíčovou úrokovou sazbu o 50 bb zatímco trh počítá pouze s 25 bb, jak jsme diskutovali výše. Kromě polského zlotého si včera zisky připisoval i maďarský forint. Ten zpevnil o 0,4 % na 359,5 HUF/EUR.

Společná evropská měna se včera vůči dolaru obchodovala převážně v rozmezí 1,158-1,161 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem tak byla o 0,2 % slabší. Z dat byly zveřejněny pouze finální indikátory PMI ze zpracovatelského průmyslu, které byly revidovány mírně směrem dolů, a to jak v Německu, tak za celou eurozónu.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

3. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1946 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál