Bohumil Trampota: Předprodeje elektřiny na další roky, zvýšení celoročního cíle

Bohumil Trampota: Předprodeje elektřiny na další roky, zvýšení celoročního cíle

Očekávané výsledky hospodaření: Výsledky za třetí čtvrtletí nebudou kromě prodaných rumunských aktivit zahrnovat také Bulharsko. Bulharská aktiva byla prodána na konci července, takže do kvartálních čísel se zaúčtuje jen asi měsíc. Z celého reportu bude důležité sledovat prodej elektřiny na další roky. A také komentář k celoročním cílům, které budou pravděpodobně zvýšeny o nečekanou vratku úroků z prodlení.

Předpokládáme, že celkové tržby zůstanou v meziročním srovnání stabilní. Podle našich odhadů by měly dosáhnout 49,2 mld. CZK. Cena elektřiny, za kterou letos ČEZ prodává, je lehce nad hodnotou dosaženou v loňském roce. Připomínáme, že proti stejnému období loňského roku nebudou výsledky obsahovat prodaná rumunská aktiva. A v případě bulharských operací to bude jen necelý měsíc, protože k dokončení tamních aktiv došlo na konci července. Zisk před finančními položkami EBITDA by podle našich projekcí za Q3 21 13,7 mld. CZK (+11,7 % y/y). Čistý zisk vzroste v meziročním srovnání o 84 % na 4,2 mld. CZK. Růst je dán lepším provozem a absencí opravných položek ve výši 3,4 mld. CZK, se kterými v odhadech pro Q3 21 nepočítáme.

Celoroční projekce: Podle vedení společnosti by měl letos ČEZ dosáhnout EBITDA mezi 58 a 60 mld. CZK a čistý zisk 18 až 20 mld CZK. Nicméně včera ČEZ oznámil, že obdržel 1,484 mld. CZK (asi 2,8 CZK na jednu akcii) jako úrok z prodlení (nesprávně vrácený přeplatek darovací daně z emisních povolenek). Tento příjem nepodléhá dani a navýší čistý zisk za Q4 21. Protože ČEZ s tímto příjmem nepočítal, je pravděpodobné, že dojde ke zvýšení celoročních cílů právě o zmíněnou částku. Vyšší čistý zisk také naznačuje vyšší dividendu.

Dosažené výsledky za H1 21 a naše odhady pro Q3 21, tzn. výsledky za 9M 21 tvoří asi 77 % zisku EBITDA a 82 % čistého zisku.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

3. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2947 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál