Martin Gürtler: Přes problémy v auto průmyslu, se evropské ekonomice dařilo

Martin Gürtler: Přes problémy v auto průmyslu, se evropské ekonomice dařilo

Růst české ekonomiky v mezičtvrtletním vyjádření ve třetím čtvrtletí zrychlil z 1 % na 1,4 %. To je s ohledem na problémy v dodavatelských řetězcích, které velmi silně trápí především automobilový průmysl, nad očekávání dobrý výsledek. Naše prognóza byla významně pesimističtější, když očekávala stagnaci ekonomiky na úrovni předchozího čtvrtletí. V porovnání s tržním konsensem byl však výsledek tuzemského HDP mírně horší, odhady se však pohybovaly v neobvykle širokém intervalu od nulového až po velmi silný růst o 2,6 %. Podrobněji jsme o prvním odhadu českého HDP psali zde https://bit.ly/3nE9emu.

Dobře si ve třetím čtvrtletí vedly i ostatní evropské ekonomiky, když většina z nich vykázala srovnatelný růst jako ve druhém čtvrtletí. Skoro to vypadá, jako kdyby k žádnému zhoršení problémů s dodávkami výrobních materiálů nedošlo. Výpadek průmyslu však pravděpodobně ve většině zemí kompenzovala silná domácí poptávka. Německá ekonomika vzrostla mezičtvrtletně o 1,8 %, což bylo jen mírně pod tržním konsensem ve výši 2,2 %.

Významněji, o zhruba procentní bod, za očekáváními zaostal růst španělské ekonomiky, která přidala mezičtvrtletně 2 %. Nad odhady se naopak vyvíjela ekonomika Itálie a především Francie. Prvně zmíněná vzrostla mezičtvrtletně o 2,6 %, ta druhá pak dokonce o 3 %. Ekonomika celé eurozóny se vyvíjela zhruba v souladu s očekáváními, když rostla o 2,2 %.

Inflace v eurozóně se v říjnu zvýšila více, než se čekalo. V meziročním vyjádření došlo k jejímu nárůstu z 3,4 % na 4,1 %, zatímco tržní odhad byl 3,7 %. Vyšší byla i jádrová inflace, která vzrostla z 1,9 % na meziroční 2,1 %, oproti trhem očekávané stagnaci.

Americký dolar dnes korigoval ztráty z předchozího dne a vůči euru posílil zhruba o půl procenta. Na českou korunu pak pozitivně zapůsobil výsledek tuzemského HDP a ta tak posílila o přibližně 0,2 % a obchodovala se mírně nad 25,60 CZK/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

29. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1055 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál