Bohumil Trampota: Moneta: Nižší provozní náklady i nižší náklady na riziko katapultovaly čistý zisk

Bohumil Trampota: Moneta: Nižší provozní náklady i nižší náklady na riziko katapultovaly čistý zisk

Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za třetí kvartál, které překonaly očekávánítrhu i naše odhady. V meziročním srovnání jsou reportované výsledky podstatně nad loňskými čísly. Je to díky vyššímu čistému úrokovému výnosu, přísné kontrole nákladů a zejména nižším nákladům na riziko. Moneta také zvýšila svoje celoroční cíle.

V meziročním srovnání vzrostly Monetě úvěry o +10,8 %, zatímco růst trhu byl +6,1 %. Zasloužily se o tom zejména retailové úvěry, které se zvýšily o +16,6 % y/y. Čistý úrokový výnos vyskočil ve třetím o +5,8 % na 2,16 mld. CZK. Čistá úroková marže 2,7 % zůstala stejná jako v předchozím kvartále a mírně lepší proti stejnému období loňského roku (2,6 %). Celkové provozní výnosy jsou 2,78 mld. CZK (+0,7 % y/y). Moneta předvedla svou nákladovou disciplínu, když provozní náklady klesly na 1,26 mld. CZK (8,7 % y/y). Podstatně klesly ve Q3 21 opravné položky k nespláceným úvěrům. Moneta zaúčtovala 299 mil. CZK, zatímco loni to bylo -554 mil. CZK. To je dáno lepším splácením úvěrového portfolia a také lepší makroekonomickou prognózou. To vystřelilo čistý zisk na 1,47 mld. CZK (+104,7 % y/y), což je podstatný nárůst z 0,72 mld. CZK, které reportovala Moneta loni.

Kapitálová přiměřenost je 18,7 %, více něž 5 % nad regulatorním požadavkem.

Nadbytečný kapitál dosáhl 9,4 mld. CZK. To odpovídá 18,37 CZK na jednu akcii. Předpokládáme, že Moneta bude tento nadbytečný kapitál postupně distribuovat mezi své akcionáře. Na začátku února 2022 zveřejní Moneta výsledky za celý rok 2021 a mohla by při této příležitosti navrhnout dividendu, která by mohla být navýšena právě o výplatu přebytečného kapitálu.

Management Monety zvýšil celoroční cíle. Podle nové projekce by celkové výnosy měly dosáhnout 11 mld. CZK (10,8 mld. CZK předchozí prognóza), provozní náklady by se měly vejít do 5,5 mld. CZK. Kvůli lepšímu splácení úvěrového portfolia a lepšímu makroekonomickému výhledu by měly podstatně klesnout náklady na riziko na 30-40bb z předchozích 60-70bb. Čistý zisk nově vidí Moneta na 3,6 mld. CZK, což je nad předchozím očekáváním na 3,0 mld. CZK.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

29. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3748 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál