Komerční banka: Jízda na horské dráze

Komerční banka: Jízda na horské dráze

Ekonomika zamířila ke stagnaci: Chybějící komponenty a materiál do výroby silně limitují expanzi ekonomiky. Letos čekáme růst HDP tempem 1,9 %, přičemž hlavním tahounem bude tvorba zásob. Příští rok čekáme zrychlení růstu k 3,5 %.

Inflace stále zrychluje: K rostoucím cenám souvisejících s bydlením se v následujících měsících přidá výrazné zdražení energií. Letos odhadujeme inflaci na 3,6 % a v příštím roce 4,8 %.

ČNB bude i nadále zvyšovat úrokové sazby rychlým tempem: Očekáváme, že základní repo sazba vzroste do konce roku na 2,25 % a svého vrcholu ve výši 3 % dosáhne v prvním čtvrtletí příštího roku. Rizikem je však vyšší úroveň sazeb.

Vrchol úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů se pomalu ale jistě blíží: Očekáváme, že sazby a výnosy dosáhnou svého vrcholu v polovině příštího roku a následně by mohly přijít první náznaky poklesu. Nabídka státních dluhopisů bude i nadále nízká oproti první polovině roku, což bude brzdit jejich další růst ve srovnání s úrokovými swapy.

Koruna balancuje mezi vyššími sazbami a silnějším dolarem: Úrokový diferenciál již výrazně překonal své předcovidové hodnoty a tlačí domácí měnu k silnějším úrovním. Proti tomu se staví americký dolar, který bude i nadále posilovat vůči euru. Celkově tak očekáváme posilování koruny pomalejším tempem ve srovnání s první polovinou tohoto roku.

Zdroj informací

Komerční banka

Datum

26. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1958 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál