Bohumil Trampota: S&P500 opět posouvá rekordy, pražská burza tahala tento týden za kratší konec

Bohumil Trampota: S&P500 opět posouvá rekordy, pražská burza tahala tento týden za kratší konec

Pokračuje divadelní představení zvané výsledková sezóna za Q3 21. A nutno dodat, že podívaná je to náramná. Firmy překonávají tržní odhady, ale zejména rostou v meziročním srovnání. U čistého zisku je to přes 40 % (index S&P500).

Makrodata v tomto týdnu byla spíše druhého sledu. Snad jen páteční indexy nákupních manažerů (PMI) byly významnější. Skončily smíšeně, bez velkých překvapení. Nakonec snad vyznívají spíše pozitivně.

Tento týden bych jako důležitější volil bod č. 1, tedy lepší výsledkovou sezónu.

Americký trh

Hlavní index S&P500 po krátké době opět posunul historické maximum. Stalo se tak ve čtvrtek. Od pondělí do čtvrtka každý den posiloval a vyrostl o +1,75 % (4 549,78 b.).

Dnes zahajuje obchodování mírně v plusu (cca +0,10 %). A zatím to vypadá, že index bude posilovat každý den v týdnu. Pokud vydrží sentiment a uzavře i dnes výše, dále tak vylepší rekordní hodnotu. Za celý týden by si tak mohl připsat kolem +2 %. Pokud dnes skutečně vzroste, bude to již osmé pozitivní obchodování v řadě.

Evropské akciové trhy

V Evropě (index STOXX Europe 600) akcie tento týden také posilovaly. Dnes krátce před koncem obchodování jsou výše o +0,70 % (473 b.). Za celý týden by tak mohlo zhodnocení dosáhnout +0,8 %.

Pražská burza

V pátek:

Dnešní obchodování nevybočilo z trendu posledních dnů, kdy index PX skončil níže. To je v kontrastu s americkými i evropskými akciemi, které posilují.

Index PX dnes ztratil 0,81 % (1 330,19 b.), když zejména finanční sektor dnes tlačil výkon burzy pod hladinu. Komerční banka (-2,10 %, 841 CZK) byla nejhorší, následovala Erste Group (-1,92 %, 971 CZK), pojišťovna VIG (-1,60 %, 646 CZK) a Moneta (-0,51 %, 87,75 CZK).

Většina titulů dnes posilovala, ale na udržení indexu PX v plusu to nestačilo. Šlo většinou se vším respektem o akcie druhé kategorie, tedy nižší vahou v indexu. Nejlepší byl operátor O2 CR (+1,41 %, 252 CZK) následovaný Kofolou (+1,27 %, 320 CZK), Českou zbrojovkou (+0,75 %, 538 CZK) a Avastem (+0,29 %, 171 CZK), který se pomalu posunuje k ceně nabídky Nortonu (cca 184 CZK).

Týdenní výkon

Tento týden to nebyl na tituly na pražské burze veselý pohled. Většina hlavních společností klesala. Není tak překvapením, že index PX uzavřel každý den slabší. Celkem jde již o devět negativních obchodních seancí v řadě.

PX index smazal za celý týden 2,32 % (1 330,19 b.).

Kofola dokázala za celý týden posílit o +0,63 % (320 CZK). Celý týden sice klesala, ale v pátek navrhlo představenstvo dividendu 13,5 CZK (viz níže) a cena akcií se naráz vyšvihla a vymazala ztráty od začátku týdne. Beze zpráv rostly ještě Stock (+0,71 %, 113,20 CZK) a Česká zbrojovka (+1,51 %, 538 CZK). Nejúspěšnějším jménem by tento týden Avast (+2,61 %, 171,00 CZK). Jeho cena by měla být ohraničena nabídkou Nortonu ve výši cca 184 CZK (hotovostní varianta) a stále tak nabízí zajímavý výnos (viz níže).

Ztrátových titulů bylo tento týden v Praze více. Celý finanční sektor, banky (KB, EB, MMB) i pojišťovna (VIG), oslabovaly. Nakonec ceny jejich akcií byla v rozmezí -2,2 % do téměř -5 %. Titul největšího propadlíka v tomto týdnu získal ČEZ (-5,05 %, 733 CZK). Bez významnějších zpráv tak pravděpodobně investoři realizují zisky po prudkém růstu v minulých týdnech.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Avast reportoval Trading Update, což jsou vybrané provozní ukazatele. V tomto případě jde o tržby a zisk EBITDA. Management také potvrdil celoroční cíle. O výsledky ale nyní tak úplně nejde. Cena akcií je dána nabídkou Nortonu na koupi celého Avastu. Varianta s vyšším podílem hotovosti oceňuje Avast na asi 184 CZK, což ve srovnání s tržní cenou nabízí výnos přes 8 %. To je velmi atraktivní! Notron rozhodne na valné hromadě 4. 11., následně se čeká VH Avastu a stažení z burzy.

Kofola, respektive představenstvo, navrhla dividendu 13,5 CZK (4,3 výnos).

Co se dá čekat příští týden?

Bude pokračovat výsledková sezóna, která se vyvíjí velmi dobře a společnosti reportují lepší výsledky proti očekávání a meziroční růst.

A příští pátek oznámí kvartální výsledky Moneta. čekáme podstatný meziroční růst. Je to dáno rozpouštěním opravných položek k nespláceným úvěrům.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.246 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál