Bohumil Trampota: Moneta: Čistý zisk za Q3 výrazně vzrostl kvůli rozpouštění rezerv

Bohumil Trampota: Moneta: Čistý zisk za Q3 výrazně vzrostl kvůli rozpouštění rezerv

Očekávané výsledky hospodaření: Zejména vzhledem k rozpouštění opravných položek k nespláceným úvěrům podstatně vzrostl čistý zisk. Naše odhady jsou v souladu s celoroční projekcí Monety a očekáváme, že Moneta své cíle potvrdí.

U hlavní položky výnosů, čistého úrokového výnosu, předpokládáme mírný +2,2 % meziroční růst na 2,1 mld. CZK. Čistou úrokovou marži čekáme na úrovni 2,7 %, což je stejná hodnota jako předchozí čtvrtletí a o desetinu vyšší než před rokem. V Q3 21 prodala Moneta nesplácené úvěry a zaúčtovala mimořádný zisk ve výši 32 mil. CZK, což je zhruba polovina toho, co reportovala Moneta před rokem. Celkové výnosy by měly dosáhnout 2,74 mld. CZK(-0,8 % y/y) a jsou meziročně mírně nižší. Po očištění o mimořádný prodej nesplácených úvěrů v obou čtvrtletích by byly výnosy naopak mírně vyšší. Očekáváme, že stejně jako předchozí čtvrtletí, provozní náklady klesnou na 1,3 mld. CZK(-5,6 % y/y). Nicméně v příštím kvartále se dá čekat růst.

Položkou, která podstatným způsobem ovlivní čistý zisk, jsou opravné položky k nespláceným úvěrům. Nejenže bude tato položka podstatně nižší (-121 mil. CZK) ve srovnání s minulým rokem(-554 mil. CZK), ale vzhledem k lepší ekonomické prognóze bude i pod úrovní reportovanou v Q2 21 (-334 mil. CZK). Čistý zisk tak, kvůli výše zmíněné položce,vzroste o 46,8 % na 1,1 mld. CZK.

odle celoroční projekce Monety by výnosy měly dosáhnout alespoň úrovně 10,8 mld. CZK, provozní náklady by se měly vejít pod hranici 5,5 mld. CZK a čistý zisk by měl překonat 3,0 mld. CZK. Naše odhady za Q3 21 plus reportovaná čísla za první polovinu roku tvoří cca 75 % celoročního cíle a u čistého zisku dokonce 83 %. Předpokládáme, že Moneta své projekce naplní.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

22. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1418 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál