Michal Brožka: ČNB oznámila odprodej výnosů z devizových rezerv

Michal Brožka: ČNB oznámila odprodej výnosů z devizových rezerv

Sílící obavy z další vlny Covid-19 dnes tlumilo zveřejnění studie Pfizer-BioNTtech. Ta uvedla, že na vzorku čítajícím 10 000 lidí ve věku 16 a více let, zvýšila třetí dávka účinnosti vakcíny na 95,6 %. Akcie obou společností reagovaly posílením, nicméně na trzích stále převládala v průměru opatrná nálada, a to v souvislosti s otazníky nad globálním růstem cen a hrozícími bankroty na realitním trhu Číny. Investoři dále sledují korporátní výsledky firem. Filadelfský Fed index podnikatelské důvěry v říjnu klesl níž, než se čekalo. Naopak parciální pozitivní makroinformací dneška bylo zveřejnění nečekaného zlepšení podnikatelské důvěry za září ve Francii a oproti odhadům menší zhoršení spotřebitelské nálady v eurozóně za říjen.

Převažující globální pesimismus dnes nesvědčil ani středoevropským měnám, které svorně oslabovaly proti euru. Česká koruna vůči euru ztratila téměř 0,4 %. Na českém trhu zarezonovalo oznámení ČNB o tom, že se od ledna 2022 vrátí k prodeji části výnosů z devizových rezerv. Trh s něčím takovým dříve či později počítal, takže překvapení je spíše malé, i když s ohledem na předchozí komunikaci se čekalo spíše později. Dle očekávání ČNB opakuje mantru, že by transakce měly mít minimální vliv na kurz. Jinými slovy by objemy těchto transakcí měly být malé.

Z pohledu měnové politiky ČNB vyslala jasný signál dnes zveřejněným rozhovorem se členem bankovní rady Tomášem Holubem. Ten vyjádřil, že debata na nadcházejícím jednání začátkem listopadu nebude o tom, zda sazby zvýšit o 0,25procentního bodu nebo o něco vyššího, nýbrž o jaké vyšší číslo. Jinými slovy na listopadovém zasedání máme čekat zvýšení reposazby minimálně o 50 bp.

V rámci tranzitivních ekonomik dnes zaujalo zasedání turecké centrální banky, která snížila klíčovou úrokovou sazbu o 200 bp na 16 %, zatímco se čekal její pokles o 100 bp. Turecká lira reagovala oslabením o necelá 3 %. Připomeňme, že inflace v Turecku se nachází blízko 20 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

21. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4276 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál