Michaela Tomášková: Hypotečnímu trhu se daří, půjčky na bydlení ale dál zdražují

Michaela Tomášková: Hypotečnímu trhu se daří, půjčky na bydlení ale dál zdražují

Hypoteční trh v září překonal hranici 300 miliard korun sjednaných půjček a stále se mu daří. A to i přes růst úrokové sazby. Ta v září vystoupala na 2,43 procenta, a vrátila se tak na úroveň z loňského jara. Za úrok pod 2 procenty, který byl nejvýhodnější za poslední roky, půjčovaly banky naposledy letos v dubnu. Jisté je, že tak výhodných podmínek už se letos nedočkáme. Otazník visí nad tím, jak moc půjčky ještě zdraží.

ČNB na konci září zvýšila základní úrokovou sazbu na dvojnásobek a na to reagovaly ostatní banky. Odborníci už teď mluví o tom, že na konci roku 2021 by se úroková sazba u hypoték mohla šplhat ne ke 3, ale dokonce 4 procentům. Kdo uvažuje o koupi nemovitosti, ať už jako o vlastním bydlení nebo investici, má stále ještě dobré podmínky.

Ty se projevují už řadu měsíců na rekordních prodejích. Jak vyplývá ze statistik Central Group, největší zájem je o byty 2+kk (44 % prodejů) a 1+kk (23 % prodejů). U bytů koupených na úvěr tvoří menší byty 1+kk a 2+kk dokonce 80 procent prodejů. Úvěry na bydlení si nejčastěji berou lidé ve věku 30 až 40 let. Zhruba čtvrtinu kupujících na hypotéku pak tvoří klienti mezi 40 a 50 lety, hned za nimi jsou pak dvacátníci a třicátníci s podílem 20 %.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

20. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3963 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál