Jan Vejmělek: Zářijové ceny v primárních okruzích

Jan Vejmělek: Zářijové ceny v primárních okruzích

Poprvé po dlouhých devíti měsících dnes nebyli analytici zaskočeni výraznějším vzestupem cen průmyslových výrobců a naplnila se jejich očekávání. V naprostém souladu s tržním konsensem se ceny producentů v průmyslu zvedly během září oproti srpnu o 0,7 %. To ovšem neznamená, že by tlaky na vzestup cen polevovaly, i když meziměsíční dynamika byla nejslabší od února. Ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry se totiž zvedly pouze o 0,4 % a po říjnových událostech ohledně konce vybraných dodavatelů a vzestupu cen energií na světových trzích je zřejmé, že čísla v dalších měsících budou v tomto segmentu výrazně vyšší.

Z meziročního pohledu se růst cen v průmyslu dostal na dosah dvoucifernému tempu, když se zastavil na 9,9 % po srpnových 9,3 %. V průmyslu se tak zdražuje nejrychlejším tempem od března 1993. Zdražuje prakticky vše – produkty ropného průmyslu, kovodělného, chemického či dřevozpracujícího.

Letošní rok je celosvětově ve znamení tlaku na růst cen potravin. V našem případě se tyto tendence, prozatím, až tak neprojevily. To je ale pouze otázkou času, jak indikují ceny zemědělských výrobců. Ty se během září zvýšily o 1,2 % a meziroční zdražování zrychlilo ze srpnových 7,9 % na zářijových 8,4 %. Rychlejší cenový nárůst je patrný v rostlinné výrobě (+11,2 %), živočišná výroba podražila meziročně o 4,1 %.

Vysoká dynamika cen je patrná i ve zbývajících primárních okruzích – rostou ceny ve stavebnictví i ve službách. Ceny stavebních prací se jen během září zvedly o 0,9 %, materiály podražily o 0,9 %. Oproti loňskému září tak jsou stavební práce dražší o 6,8 %, ceny stavebního materiálu pak vystřelily o 16,5 %. Služby pro podniky v průběhu září podražily o 1,2 %, meziročně jsou vyšší o 1,6 %.

Vysokoinflační prostředí s významným příspěvkem nákladových faktorů tak pokračuje, riziko přelití do dalších cen zůstává vysoké. Přes nedávné zvyšování úrokových sazeb stále uvolněná měnová politika tak bude muset opět reagovat. Na listopadovém zasedání bankovní rady ČNB předpokládáme další zvýšení úrokových sazeb, a to o 50 bb.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

18. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.303 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál