František Táborský: Předstihové ukazatele v Evropě vykážou další pokles

František Táborský: Předstihové ukazatele v Evropě vykážou další pokles

Se zhoršující pandemickou situací, rostoucími cenami energií a problémy s dodavatelskými řetězci se výhled pro globální ekonomiku ochlazuje. Ačkoli obrázek pro následující měsíce je spíše negativní, pro příští rok vyhlídky zůstávají optimistické. Tento týden do tohoto obrázku promluví průmyslová data z Ameriky a předstihové ukazatele z Evropy. V regionu budeme sledovat další zvýšení úrokových sazeb v Maďarsku, průmyslové ceny v České republice a vyjádření tuzemských centrálních bankéřů před blížícím se zasedáním ČNB. Pro korunu zůstávají podmínky na finančních trzích příznivé, což by ji v následujících dnech mělo dostat k silnějším úrovním.

Americká průmyslová produkce klesá

Obavy z rostoucí inflace po zveřejnění zářijových čísel minulý týden v USA přetrvávají. Tamní centrální banka se připravuje na začátek utahování měnové politiky a potenciální zvyšování úrokových sazeb. Mezitím se však výhledy růstu americké ekonomiky revidují směrem dolů (a nejen tam). V tomto týdnu tak bude v USA pozornost trhů směřovat na výsledek zářijové průmyslové produkce, která podle nás vykáže meziměsíční pokles, což by pro trh mohlo být negativní překvapení. Na druhou stranu tento týden bude pokračovat výsledková sezóna, která prozatím podporovala pozitivní sentiment na trzích.

V Evropě budeme sledovat dvoudenní setkání Evropské rady, která se bude zabývat vývojem pandemie, digitalizací, migrací, obchodem a cenami energií. Ekonomický kalendář nabídne říjnové PMI, které podle nás vykáží další pokles vzhledem k přetrvávajícím problémům s dodávkami a mizejícím efektem nově otevřené ekonomiky. Kvůli růstu cen energií klesla pravděpodobně i spotřebitelská důvěra za říjen. Finální odhad inflace za září potvrdí meziroční tempo 3,4 %.

V regionu bude hlavní událostí úterní zasedání maďarské centrální banky. Ta podle nás zvýší své úrokové sazby z 1,65 % na 1,80 %. Ačkoli poslední zasedání překvapilo nižším tempem zvyšování úrokových sazeb, bankovní rada potvrdila, že zvyšování bude pokračovat. V České republice sadu měsíčních dat z ekonomiky zakončí průmyslové ceny za září. Ty by měly zpomalit meziměsíční tempo na 0,7 %. Meziročně však opět uvidíme zrychlení na 9,9 %. Tento týden pravděpodobně uvidíme vícero vystoupení členů bankovní rady ČNB. Té zbývá týden a půl do začátku mediální karantény před listopadovým zasedáním.

Se zlepšující se náladou na globálních trzích a silnějšími úrovněmi eura vůči americkému dolaru roste i potenciál pro korunu do příštího týdne. Navíc se jenom během pátku opět zlepšil úrokový diferenciál vůči eurovým sazbám zhruba o 5bps, čímž opět posunul své rekordní úrovně. Podle nás je tak stále větší šance, že by koruna v následujících dnech mohla prolomit klíčovou úroveň 25,30 za euro. K tomu by ji mohly pomoct i vyjádření centrální bankéřů, kterým se blíží začátek mediální karantény před listopadovým zasedáním.

Trhy uzavřely minulý týden na pozitivní vlně

Finanční trhy zakončily týden optimistickou náladou. Americké maloobchodní tržby výrazně pozitivně překvapily svým zářijovým růstem. K tomu se přidaly i velmi dobré výsledky hlavních jmen na amerických akciových trzích. Americký prezident pak podepsal zákon zvyšující dluhový limit do 3. prosince a SEC dala zelenou prvnímu ETF future na bitcoin. Evropské akciové trhy si jen během pátku připsaly téměř celé procento a od začátku týdne jsou ve většině případů přes dvě procenta výš a obdobný obrázek nabízí i Amerika.

Na devizovém trhu tak po delší době tento týden zvítězilo euro nad americkým dolarem a měnový pár se obchoduje o půl procenta výše na úrovni 1,160 USD/EUR. V regionu však zůstává vše při starém. Maďarský forint a česká koruna skončily téměř beze změny. Pozornost tak při celotýdenním zhodnocení přiláká polský zlotý, který posílil o 0,65 %, a končí týden na úrovni 4,562 PLN/EUR, nejsilnější za posledních šest dní.

Minulý týden přinesl v USA inflaci podle očekávání na úrovni 5,4 %. Negativním překvapením však byly data z amerického trhu práce. Naopak pozitivně překvapily maloobchodní tržby. V eurozóně překvapil oproti trhu větší pokles předstihových ukazatelů ZEW, registrací nových automobilů nebo slabší růst průmyslové produkce. V tuzemsku stála za pozornost pondělní inflace, která opět překvapila trh směrem nahoru.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

18. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2437 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál