Martin Gürtler: Rychlý růst cen zaznamenává většina zemí

Martin Gürtler: Rychlý růst cen zaznamenává většina zemí

Dnešek nepřinesl mnoho překvapivých makroekonomických dat, která by byla schopna ovlivnit dění na finančním trhu. K rychlému růstu spotřebitelských cen dochází ve většině zemí světa a Slovensko není výjimkou, když tamní inflace v září znovu vzrostla z meziročních 3,8 % na 4,6 %. Vysokoinflační prostředí potvrdily i zářijové ceny průmyslových výrobců z USA, jejichž meziroční růst zrychlil z 8,3 % na 8,6 %.

To však bylo zhruba v souladu s očekáváními. Týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA poprvé od vypuknutí pandemie prolomily hranici 300 tis. a byly o 27 tis. nižší, než se čekalo. Pro srovnání, před pandemií se počty nových žádostí pohybovaly mírně nad 200 tis. V ČR byl zveřejněn srpnový výsledek bilance běžného účtu, který skončil schodkem ve výši 37,8 mld. Kč, což byl trojnásobek oproti analytiky očekávanému deficitu. Vliv na to měl slabý výkon tuzemského průmyslu i odliv dividend.

Koruna dnes zůstala poblíž 25,38 CZK/EUR, když moc důvodů k pohybu jedním či druhým směrem neměla. Tuzemské měně nepomohlo ani mírné oslabení amerického dolaru, které se však odrazilo v nepatrném posílení polského zlotého a maďarského forintu. Ceny akciových titulů rostly v průběhu evropského obchodování tempy kolem 1 % a ve zdražování pokračovaly energetické komodity. Cena ropy Brent se dostala nad 84 dolarů za barel.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

14. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1696 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál