František Táborský: Americký Fed je připraven začít s normalizací měnové politiky

František Táborský: Americký Fed je připraven začít s normalizací měnové politiky

Finanční trhy se vrátily ke klidnější náladě. Americká inflace potvrdila předchozí úrovně a přetrvávající tlaky na růst cen. Záznam z posledního jednání amerického Fedu ukázal shodu na začátku utahování měnové politiky do konce tohoto roku. Dnešní kalendář nenabídne příliš nových impulsů pro trhy. Koruna se opět snaží vrátit k silnějším úrovním, v čemž ji podporuje rekordní úrokový diferenciál. Rizikem však zůstává americký dolar, který podle nás bude dále posilovat.

Tuzemský běžný účet pokračuje v deficitu

Dnešní ekonomický kalendář nabízí pouze druhořadé statistiky. V eurozóně uvidíme finální výsledky inflace z některých ekonomik za září. V České republice bude zveřejněn výsledek běžného účtu za srpen. Očekáváme shodně s trhem deficit ve výši 12 mld. CZK. Vzhledem k již zveřejněným číslům z průmyslu a zahraničního obchodu, která negativně překvapila, lze předpokládat znatelně slabší výsledek. Později pak v USA budou zveřejněna data průmyslových cen, která podle našich odhadů budou pokračovat v srpnovém tempu zdražování vysoko nad průměrem posledních let.

Záznam z posledního jednání amerického Fedu ukázal souhlas centrálních bankéřů na začátku utahování měnové politiky v polovině listopadu nebo v prosinci. Pandemický program nákupů aktiv by tak mohl definitivně skončit v polovině příštího roku. I přes to, že centrální banka v září zvedla svůj odhad inflace pro následující čtvrtletí, bankéři však stále vidí současné zrychlení růstu cen jen jako přechodné.

Koruna se zkouší vrátit k silnějším úrovním

Americká inflace za září vzrostla na 5,4 % a jádrová na 4,0 %, což bylo přibližně v souladu s očekáváními trhu. Meziměsíční tempo inflace opět mírně zrychlilo na 0,4 %. Potvrdila se obava americké centrální banky, že růst cen je plošný a už není koncentrován jen v některých položkách. To bude pravděpodobně hlavním tématem i pro následující měsíce. Vrchol inflace v USA očekáváme až v prvním čtvrtletí příštího roku a až v delším horizontu bychom se měli dočkat nějakého zvolnění.

Finanční trhy ve srovnáním s předchozími dny fungovaly spíše v klidnějším módu. Akciové trhy v Evropě uzavřely ve většině případů s minimálním ziskem a smíšený obrázek nabídla i Amerika. Americký dolar vůči euru oslabil zpět k 1,158 kde se nacházel před týdnem. V regionu byl vývoj ještě méně zajímavý. Polský zlotý a maďarský forint zůstávají po včerejšku beze změny. Koruna opět zkouší dosáhnout na 25,35 za euro. Po pondělním zveřejnění tuzemské inflace se koruna dočkala nového impulsu z růstu tržních sazeb. Úrokový diferenciál opět vzrostl zhruba o 15bps a posunul se na nové rekordní úrovně. Podle nás je tak otázkou nejbližších dní, kdy se koruna vrátí k úrovním 25,30, kde se nacházela na začátku října. Z delšího pohledu však zůstává rizikem vývoj eurodolaru, který podle nás má větší šanci na proražení hranice 1,15 než návratu nad 1,16. To by opět umazalo část vlivu vyšších korunových sazeb a snížilo potenciál pro další posílení koruny.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

14. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2832 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál