Michal Brožka: Obavy z inflace narůstají

Michal Brožka: Obavy z inflace narůstají

Investorský ZEW index v Německu by měl za říjen ukázat další pokles. Finančním trhem ale více rezonují obavy z inflace, když je přiživilo další zdražení na trzích s ropou.

 

 

Německý ZEW index pravděpodobně klesl

Dnešek z pohledu analytického přinese jen data druhořadého významu. Německý ZEW index nálady finančních expertů pravděpodobně ukáže pokles a tentokrát i v případě hodnocení současných podmínek. Ostatně i akciový index DAX od září klesá. Trh bude především vyčkávat na zítřejší zveřejnění inflace v USA. Růst cen aut sice zatím polevil, ale zvyšují se obavy ze zdražování energií, které by se navíc mohlo přelít i do dalších cen. Strašák inflace tak stále obchází světové finanční trhy a včera tuto obavu dále posunulo zvýšení cen ropy k 85 USD/barel (Brent). Desetileté inflační swapy v USA vzrostly do blízkosti 2,6 %, což je nejvýše od začátku roku 2017.

Inflace v ČR opět zrychlila

Světový kalendář byl včera prázdný, nicméně rostoucí ceny energetických surovin přiživovaly obavy z růstu inflace. Akciové trhy mírně klesaly, zatímco dluhopisové výnosy v USA i Německu dál rostly. Dolar vůči euru neměl jasný trend.

A obavy z inflace byly významně přiživeny i v ČR, když zveřejněné spotřebitelské ceny za září meziměsíčně přidaly 0,2 %. To bylo znovu nad odhady analytiků. Meziroční inflace tak zrychlila na 4,9 % oproti 4,1 % v srpnu. Hlavním cenovým tahounem byly opět ceny související s bydlením. Jádrová inflace zrychlila na silných 1,3 % meziměsíčně (SA) a 5,8 % meziročně. Inflace je tak 1,7procentního bodu na prognózou ČNB. Ředitel sekce měnové Petr Král v komentáři uvedl, že „Situace se vyvíjí ve směru mnohem rychlejšího zvyšování úrokových sazeb, než předpokládala letní prognóza.“ Repo sazba činí v prognóze ČNB ke konci letošního roku 1,5 %, což je i její aktuální úroveň. My v naší prognóze počítáme se zvýšením reposazby již na začátku listopadu na 2,0 %, nicméně dosavadní trajektorie spotřebitelských cen indikuje rostoucí šanci na opětovné zvýšení o 0,75 pb. Česká koruna včera mírně s ostatními středoevropskými měnami posilovala.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

12. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4441 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál