Michal Brožka: Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá

Michal Brožka: Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v srpnu vzrostly meziměsíčně o 0,3 %, což bylo zhruba o jeden procentní bod méně, než jsme čekali. To by nebylo moc, ale důležité je, že došlo k nemalé revizi předchozích údajů a celková úroveň tržeb se tak posunula citelně níž. V meziročním vyjádření i tak došlo ke zrychlení na 5,1 %, což není vyloženě špatný údaj, ale čekalo se výrazně víc. Medián odhadů analytiků ukazoval 7,5 % a my jsme odhadovali tempo 8,2 %. Po očištění o kalendářní vlivy činil meziroční růst 4,1 %.

Nepřekvapilo, že došlo k dalšímu poklesu prodejů aut a to o 2,2 %. To znamená sklouznutí do meziročního poklesu o 3,6 % (po očištění o kalendářní vlivy). Zde stále silněji působí fakt, že nabídka aut je oslabená a prodlužují se dodací lhůty. To také způsobuje tlak na zvyšování cen, které v případě segmentu prodeje a oprav aut činí meziročně zhruba 5 %.

Tahounem tržeb je stále prodej přes internet, kde meziroční růst zrychlil na vysokých 20,6 %, přičemž je zde v průměru podprůměrný meziroční cenový růst. Z hlediska sortimentu specializovaných prodejen je stále vysoký prodej počítačového a komunikačního zařízení (14,6 % meziročně), kde ceny meziročně klesají o 0,5 % a výrobků pro domácnost (10,2 %), kde ceny naopak vzrostly o výrazných 5,7 %. O tom, že lidé více cestují, svědčí i meziroční reálný růst prodeje pohonných hmot o 3,3 % a to navzdory tomu, že zde činí meziroční cenový růst více než 16 %.

Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím motoristického segmentu v srpnu meziročně rostly o 3,7 % (neočištěno), když náš odhad činil 6,0 % a tržní očekávání 5,3 %. S ohledem na zářijový pokles spotřebitelské důvěry a zrychlený růst spotřebitelských cen počítáme v dalších měsících spíše s pomalým růstem maloobchodních tržeb. Za celý rok naše prognóza počítá s růstem maloobchodu bez zahrnutí prodejů aut poblíž 3 %.

Oproti očekávání slabší vývoj dat z průmyslu a maloobchodu může sice snižovat očekávaní ohledně budoucího utahování měnové politiky, ale směr úrokových sazeb pro nejbližší období pravděpodobně zůstane jasně vzestupný. Na začátku listopadu čekáme zvýšení hlavní úrokové sazby ČNB na 2,0 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3286 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál