Jana Steckerová: Domácí data koruně nepomohla

Jana Steckerová: Domácí data koruně nepomohla

Společná evropská měna zahájila tento týden na úrovni okolo 1,16 USD/EUR. Postupně se ale sesunula směrem k 1,155 USD/EUR. Dolaru zvedlo náladu, že americký Senát schválil zákon, který tamní vládě prodloužil možnost půjčovat si finanční prostředky a odvrátil tak riziko federálního „shutdownu“. Naopak data přicházející z eurozóny euru mnoho důvodu k radosti nezavdala. Německé tovární objednávky výrazně propadly, zklamal i průmysl. Páteční data z amerického trhu práce pak za očekáváními zaostala. Počet nových pracovních míst dosáhl 194 tisíc, když trh počítal s 500 tisíci.

Je však třeba dodat, že zklamala především tvorba pracovních pozic ve vládním sektoru (školství). V soukromém sektoru jich vzniklo 317 tisíc vs. očekávaných 450 tis. Statistika z předchozího měsíce byla navíc revidována směrem nahoru (z 243 tis. na 332 tis.). Výrazně také poklesla nezaměstnanost, a to z 5,1 % na 4,8 %. I tak ale dolar reagoval oslabením k 1,157 USD/EUR. Z pohledu americké centrální banky dnešní data nic nemění. Oznámení ohledně redukce nákupů aktiv očekáváme na listopadovém zasedání.

O překvapení tento týden nebyla nouze ve středoevropském regionu. Polská centrální banka nečekaně poprvé od roku 2012 zvýšila úrokové sazby z 0,1 % na 0,5 %. Vzhledem k inflaci, která se již blíží 6 %, tento krok nebude v letošním roce poslední. Další zvýšení o 50 bb očekáváme na listopadovém zasedání, ke konci příštího roku pak klíčovou sazbu vidíme na 2,75 %. Polský zlotý na zpřísnění měnové politiky reagoval posílením z 4,63 PLN/EUR na 4,55 PLN/EUR. Své zisky ale neudržel a v pátek se už obchodoval opět kolem úrovní 4,62 PLN/EUR. Ve střednědobém horizontu by mu však tento týden odstartovaný cyklus zpřísňování měnové politiky měl pomáhat. V polovině příštího roku očekáváme jeho kurz na hladině 4,35 PLN/EUR.

Česká koruna ztrácela. Zatímco zkraje týdne se ještě pokoušela o prolomení hladiny 25,30 CZK/EUR, v průběhu týdne tyto snahy definitivně vzdala a pohybovala se kolem 25,45 CZK/EUR. Náladu jí kalila i domácí data, která zaostávala za očekáváními. Domácí průmysl klesl kvůli propadu produkce automobilů, který poslal do výrazného záporu i bilanci zahraničního obchodu. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3aiXDmq. Nedostatečná nabídka aut se propsala i do maloobchodních tržeb. Prodej automobilů poklesly o 2,2 % m/m, což v meziročním srovnání představovalo pokles o 3,6 %. Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v srpnu vzrostly meziměsíčně pouze o 0,3 %, což bylo zhruba o jeden procentní bod méně, než jsme čekali. Neslavně dopadly i tržby za prodej služeb, které v srpnu klesly oproti červenci o 1,5 %. Zveřejněn byl i zápis z posledního zasedání ČNB. Ten ale mnoho nového nepřinesl. Náš pohled na politiku ČNB tento týden zveřejněná data neovlivnila. Za nejpravděpodobnější považujeme zvýšení úrokových sazeb o 50 bb na listopadovém zasedání.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. října 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3674 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál