Michal Brožka: ČNB urychlila zvyšování úrokových sazeb

Michal Brožka: ČNB urychlila zvyšování úrokových sazeb

Česká národní banka dnes zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,75 pb na 1,50 % z předchozí úrovně 0,75 %. Finanční trh se klonil k i tak neobvyklému zvýšení o 0,50 pb. Pět členů hlasovalo pro zvýšení o 75 bp a 2 členové pro stabilitu sazeb. Z měnověpolitického hlediska je urychlené zvýšení úrokových sazeb z velmi nízkých úrovní opodstatněné obavou z růstu inflačních očekávání v situaci, kdy inflace již utekla relativně výrazně nad cíl. Stále je relevantní očekávat, že značná část inflace je transitorní povahy. Tento názor vyslovil na tiskové konferenci i guvernér Rusnok.

Nicméně dále uvedl, že ony vnější, nákladové faktory jsou doplněny domácími faktory a na ty je dle Rusnoka třeba reagovat. Bylo zmíněno, že ČNB pozoruje nečekaně silné domácí i zahraniční inflační tlaky. Guvernér uvedl, že se ekonomika velmi rychle vrací na úroveň, kde byla před pandemií. A protože pandemická rizika silně klesla, je na místě očekávat růst úrokových sazeb na hodnoty, kde se nacházely před pandemií. Rusnok sám připomněl, že šlo o úroveň 2,25 %. Rusnok také doplnil, že další vývoj úrokových sazeb bude podmíněn dalším vývojem, nicméně směr je prý jasný.

Guvernér na dotaz připustil, že se v průběhu čtvrtého čtvrtletí bude diskutovat o prodeji výnosů z devizových rezerv, ale zda půjde o krok, který by měl přispět k utažení měnové politiky není v tuto chvíli jasné.

V naší prognóze očekáváme zvýšení klíčové reposazby na 2,0 % na konec letošního roku a v průběhu první poloviny příštího na přibližně neutrální úroveň 2,50 %. Dnešní zasedání indikuje šanci, že by úrovně 2,50 % mohlo být dosaženo o něco dříve, například v Q1 2022.

Koruna na rozhodnutí ČNB reagovala posílením o 0,9 % na 25,27 %.

Spotřebitelské ceny v Německu v září podle předběžného odhadu v národní metodice meziměsíčně stagnovaly a meziroční míra inflace se zvýšila na 4,1 % z předchozích 3,9 %. Analytici čekali o desetinku vyšší číslo. Lehce opačný obrázek nabídla harmonizovaná statistika, která nezahrnuje imputované nájemné. Podle ní ceny vzrostly naopak mírně nad odhady, přičemž v meziročním vyjádření činí inflace opět 4,1 %.

Světové akciové trhy se dnes pohybovaly smíšeně. Dolar opět vůči euru posiloval.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

30. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1228 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál