Martin Gürtler: ČNB zvýší úrokové sazby o nestandardních 50 bb

Martin Gürtler: ČNB zvýší úrokové sazby o nestandardních 50 bb

Korunový trh bude dnes sledovat především zasedání ČNB, která v boji se zvyšující se inflací zřejmě znovu zvýší úrokové sazby, tentokrát však o celého půl procentního bodu. Zveřejněn bude v tuzemsku také konečný odhad vývoje HDP za druhé čtvrtletí, který by měl potvrdit mezičtvrtletní oživení ekonomiky o 1 %. Finálního odhadu HDP se dočkáme také v USA, kde očekáváme mírnou revizi anualizovaného mezičtvrtletního růstu z 6,6 % na 6,8 %. První odhad německé inflace za září by měl ukázat na její další zvýšení z 3,4 % na 3,9 % y/y, meziměsíčně by však tamní růst spotřebitelských cen měl stagnovat na nízkých 0,1 %. Zářijová data z německého trhu práce pak zřejmě přinesou další pokles registrované míry nezaměstnanosti na 5,4 %.

Česká ekonomika vzrostla ve 2Q mezičtvrtletně o 1 %

Meziroční růst tuzemských spotřebitelských cen v posledních měsících výrazně zrychlil a v srpnu dosáhl 4,1 %. Jádrová inflace dokonce vystoupala až na historicky nejvyšších 4,8 %, když k plošnému zdražování dochází zejména v oblasti služeb. Ke konci roku očekáváme celkovou inflaci poblíž 5,4 % y/y, rizikem je však i vyšší hodnota. To podle našeho názoru Českou národní banku přiměje k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Na dnešním zasedání tak očekáváme jejich zvednutí o 50 bb. Zpřísňování měnové politiky by mělo pokračovat i ve zbytku roku, když na jeho konci podle nás dosáhne repo sazba hodnoty 2 %, oproti současným 0,75 %. Vysoká inflace však bude dopad vyšších nominálních sazeb tlumit, reálné úrokové sazby totiž zůstanou hluboce záporné.

V ČR dnes bude zveřejněn také konečný odhad vývoje ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Ten by měl pouze potvrdit mezičtvrtletní nárůst tuzemského HDP o 1 %, když jeho hlavním tahounem byla spotřeba domácností. Výkon hospodářství naopak omezoval slabý vývoz, který souvisel s problémy s chybějícími vstupy v průmyslu. Třetí odhad vývoje HDP poodhalí rovněž strukturu fixních investic, které ve druhém čtvrtletí vzrostly mezičtvrtletně o 4,2 %. Konečný odhad HDP dnes zveřejní také v USA, kde očekáváme nepatrnou revizi mezičtvrtletního anualizovaného růstu z 6,6 % na 6,8 %. Mimoto budou v Americe sledovány také pravidelné týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Podle očekávání trhu však nic nového nepřinesou a nadále zůstanou nad hranicí 300 tisíc.

V Německu bude sledována především zářijová inflace, která by podle našeho odhadu měla dále vzrůst z 3,4 % na 3,9 % y/y. Na rychlý růst spotřebitelských cen bude mimo jiné i nadále významně působit nízká srovnávací základna z druhé poloviny loňského roku, kdy v Německu došlo ke snížení sazeb daně z přidané hodnoty. V meziměsíčním vyjádření by tamní inflace měla podle nás stagnovat na nízkých 0,1 %. U našich sousedů zveřejní zároveň i zářijové statistiky z trhu práce. Očekáváme, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se na německých úřadech práce pátý měsíc v řadě snížil, konkrétně o 25 tis. Míra registrované nezaměstnanosti tak podle našeho odhadu v Německu klesla o další desetinu na 5,4 %, když nová pracovní místa vznikala zejména v oblasti služeb.

Vzhledem k výše uvedenému je jasné, že na korunovém trhu dnes bude hrát prim především zasedání ČNB. Zvýšení sazeb o půl procentního bodu je sice investory na finančním trhu široce očekáváno, k posílení koruny by však mohlo dojít i tak. Důležité bude v tomto ohledu zejména to, jak rozhodnutí bankovní rady okomentuje guvernér Rusnok, jehož tisková konference začíná v 15:45 našeho času.

Důvěra v evropskou ekonomiku v září stagnovala

Důvěra v evropskou ekonomiku podle včera zveřejněných údajů Evropské komise v září stagnovala. Souhrnný ukazatel ekonomického sentimentu totiž v eurozóně doznal jen kosmetických změn, když jen nepatrně vzrostl z 117,6 b. na 117,8 b. I tak jde o mírné pozitivní překvapení, když trh očekával pokles indexu na 117,0 b.

Překvapil průmysl, kde důvěra vzrostla z 13,8 b. na 14,1 b., což je po letošním červenci druhá nejvyšší úroveň v historii, zatímco se očekával její pokles na 12,6 b. Podnikatelé v průmyslu sice snížili svůj odhad budoucího růstu produkce, zároveň však zaznamenali výraznější nárůst nových zakázek. To jen dokládá nabídkový charakter aktuálních potíží ve výrobním sektoru, který při omezených dodávkách materiálů a převládající silné poptávce vede k rychlému růstu cen finálních výrobků. Důvěra se zvýšila také ve stavebnictví, i zde si však stěžují na nedostatek výrobních materiálů, a navíc také na chybějící pracovní sílu.

Důvěra ve službách a obchodě na druhou stranu klesla, a to více, než se čekalo. V obou případech to jde na vrub vývoje tržeb v předchozích měsících, od kterého podnikatelé podle dotazníkového šetření očekávali více. Jejich očekávání pro další měsíce se však zlepšila. Podnikatelé ve službách očekávají v následujících měsících rovněž nárůst zaměstnanosti.

Historické rekordy pak v podstatě ve všech sektorech evropské ekonomiky i nadále láme očekáváný růst cen v následujících třech měsících. Výrazné zdražování v následujícím období očekávají také spotřebitelé.

Na korunovém trhu včera převládalo poklidné obchodování, když investoři pravděpodobně vyčkávali na dnešní rozhodnutí centrální banky. Koruna se tak celý den obchodovala kolem 25,50 CZK/EUR. Tuzemskou měnou nepohnulo ani mírné oslabení eura k dolaru o zhruba 0,5 %. Akciové trhy v průběhu evropského obchodování částečně korigovaly ztráty z předchozího dne, zatímco výnosy na dluhopisových trzích zamířily mírně dolů.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

30. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.15 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál