Martin Gürtler: Důvěra v evropskou ekonomiku v září stagnovala

Martin Gürtler: Důvěra v evropskou ekonomiku v září stagnovala

Důvěra v evropskou ekonomiku podle dnes zveřejněných údajů Evropské komise v září stagnovala. Souhrnný ukazatel ekonomického sentimentu totiž v eurozóně doznal jen kosmetických změn, když jen nepatrně vzrostl z 117,6 b. na 117,8 b. I tak jde o mírné pozitivní překvapení, když trh očekával pokles indexu na 117,0 b.

Překvapil průmysl, kde důvěra vzrostla z 13,8 b. na 14,1 b., což je po letošním červenci druhá nejvyšší úroveň v historii, zatímco se očekával její pokles na 12,6 b. Podnikatelé v průmyslu sice snížili svůj odhad budoucího růstu produkce, zároveň však zaznamenali výraznější nárůst nových zakázek. To jen dokládá nabídkový charakter aktuálních potíží ve výrobním sektoru, který při omezených dodávkách materiálů a převládající silné poptávce vede k rychlému růstu cen finálních výrobků. Důvěra se zvýšila také ve stavebnictví, i zde si však stěžují na nedostatek výrobních materiálů, a navíc také na chybějící pracovní sílu.

Důvěra ve službách a obchodě na druhou stranu klesla, a to více, než se čekalo. V obou případech to jde na vrub vývoje tržeb v předchozích měsících, od kterého podnikatelé podle dotazníkového šetření očekávali více. Jejich očekávání pro další měsíce se však zlepšila. Podnikatelé ve službách očekávají v následujících měsících rovněž nárůst zaměstnanosti.

Historické rekordy pak v podstatě ve všech sektorech evropské ekonomiky i nadále láme očekáváný růst cen v následujících třech měsících. Výrazné zdražování v následujícím období očekávají také spotřebitelé.

Na korunovém trhu dnes převládalo poklidné obchodování, když investoři pravděpodobně vyčkávají na zítřejší rozhodnutí centrální banky. Koruna se tak celý den obchodovala kolem 25,50 CZK/EUR. Tuzemskou měnou nepohnulo ani mírné oslabení eura k dolaru o zhruba 0,5 %. Akciové trhy v průběhu evropského obchodování částečně korigovaly ztráty z předchozího dne, zatímco výnosy na dluhopisových trzích zamířily mírně dolů.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

29. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3125 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál