Jan Vejmělek: Náladu průmyslníků v eurozóně kazí problémy s dodávkami komponent

Jan Vejmělek: Náladu průmyslníků v eurozóně kazí problémy s dodávkami komponent

Po včerejším svátku se dnes na korunový trh vrátí obchodníci, ani tak ale před zítřejším zasedáním ČNB nelze očekávat větší obchodní aktivitu. Trh plně počítá se zvýšením klíčové dvoutýdenní repo sazby o 50 bb. Globální ekonomický kalendář přinese zářijové sentiment indikátory z dílny Evropské komise. Národní ukazatele i již publikovaná spotřebitelská důvěra nabádají k mírnému optimismu. Zvednutý varovný prst je u průmyslu, kde může náladu zkazit eskalace problémů s dodávkami.

Důvěra v září po prázdninách mírně stoupla

Průzkum evropské komise by měl ukázat na zlepšení nálady ve sledovaných sektorech, jak naznačuje v minulém týdnu zveřejněná celá řada národních průzkumů podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Již zveřejněná data důvěry spotřebitelů za eurozónu jako celek ukázala na zlepšení nápady na druhou nejvyšší úroveň od počátku pandemie, a to navzdory zvyšujícím se cenám energií. To by se mělo projevit i ve službách a maloobchodě. Tady by pozitivní impuls měla přinést zejména francouzská data po srpnové implementaci covidového pasu. V průmyslu nadále předpokládáme pozitivní dopad silné poptávky. Proti tomu ale stojí problémy s dodávkami komponent do výroby, což může nakonec celkový sentiment stáhnout dolů.

Do dnešního dne vstupují trhy s pesimismem, když v průběhu včerejší americké i dnešní asijské seance byly pod silným prodejním tlakem akciové indexy. Trhy nadále vnímají inflační obavy, což se odráží v růstu výnosů státních dluhopisů. I pro dnešek tak platí, že tržní konstelace bude nahrávat spíše zeleným bankovkám a bude stát prosti středoevropským měnám.

Nejenom koruně se na svatého Václava nedařilo

První polovina týdne se na globálních trzích nesla ve znamení obav z přetrvávajících problémů na produkční straně, kdy drhnou a prodražují se dodávky surovin a materiálů. Obavy, že se může jednat o dlouhodobější fenomén, tlačí výše inflační očekávání. V tomto světle samozřejmě příliš optimismu nedodal ani růst cen ropy; ta včera překonala 80 USD za barel. Tato situace jenom povzbuzuje trhy v očekávání brzkého zahájení konce programu kvantitativního uvolňování v USA. A tento pohled potvrdil v pondělí relativně ostrým vyjádřením sám šéf americké centrální banky J. Powell. Výnosy amerických státních dluhopisů se tak tlačí výše, u toho s desetiletou splatností bylo překonáno 1,5 %. Toto situaci začínají negativně vnímat akciové trhy, všechny významné světové indexy se včera nacházely v červených číslech. Na globálním devizovém trhu z této situace profitoval americký dolar.

Zvýšená averze investorů k riziku a posilující dolar je mix, který rozhodně nesvědčí středoevropským měnám. Ty tak během včerejšího dne ruku v ruce oslabovaly v rozsahu kolem půl procenta. Vzhledem k našemu státnímu svátku a nízké likviditě tentokráte korunu nepodržel úrokový diferenciál. Poprvé po měsíci se tak euro obchodovalo za cenu přesahující 25,50 koruny.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

29. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2796 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál