Michal Brožka: Důvěra v českou ekonomiku klesá

Michal Brožka: Důvěra v českou ekonomiku klesá

V případě podnikatelů se snížila důvěra v průmyslu a ve stavebnictví. Naopak ke zlepšení došlo v sektoru obchodu a služeb. Znepokojivý je především pokles důvěry v průmyslu až na úrovně srovnatelné s koncem minulého roku, kdy obavy z dopadů covidu byly mnohem silnější než nyní. Takový vývoj odráží především situaci chybějících komponent a materiálů do výroby. Zářijový vývoj důvěry v průmyslu společně s údaji o prudkém poklesu výroby automobilů za srpen indikuje slabý výkon průmyslové výroby za třetí čtvrtletí. Ekonomiku naopak potáhne sektor služeb.

Důvěra spotřebitelů se sice na rozdíl od průmyslu nachází na úrovních korespondujících s obdobím po skončení covidových restrikcí, ale i tak je pokles překvapivě silný. Zatímco ještě v srpnu pravděpodobně docházelo k expanzi výdajů domácností, pokles důvěry v září indikuje ochlazení letní euforie. Narůstá také obava spotřebitelů z růstu cen, což koresponduje se zrychlenou inflací.

V souhrnu indikuje zářijový propad důvěry v ekonomiku expanzi pomalejším tempem.

Česká koruna dnes oslabuje, ale ačkoliv data o vývoji důvěry překvapila negativně, důvodem je spíše globálně negativní tržní sentiment. Ostatní regionální měny rovněž oslabují.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3664 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál