Jana Steckerová: Americké prodeje nemovitostí mnoho prostoru pro růst nemají

Jana Steckerová: Americké prodeje nemovitostí mnoho prostoru pro růst nemají

Prodeje nových domů ve Spojených státech se zastabilizovaly na vysokých úrovních. Prostor pro jejich měsíční růst je ale již limitovaný. Bez výraznějších změn by měl skončit i německý zářijový IFO index. Vzhledem k horšící se covidové situaci a obavám z výsledků německých voleb však může překvapit spíše negativním směrem než tím pozitivním. Jak se vyvíjí důvěra, se dozvíme i v České republice. I zde je riziko, že se vzhledem k přetrvávajícím problémům se subdodávkami zhorší.

Německý IFO index více méně bez změny

Aktivita na americkém trhu nemovitostí zůstává vysoká. Pomáhají k tomu nízké úrokové sazby i změna chování Američanů, kteří se stěhují z velkých měst. Prodeje nemovitostí se tak usadily na vysokých úrovních, prostor pro meziměsíční nárůsty je ale již omezený. Ve druhém čtvrtletí rezidenční investice propadly o 11,5 % anualizovaně. Pokles však následoval po 13% růstu v Q1, 34% vzestupu v Q4 20 a dokonce 60% nárůstu v Q3 20. Ve třetím čtvrtletí letošní roku se investice do nemovitostí zřejmě opět vrátí do kladného teritoria.

Po výrazném propadu v červenci a srpnu německý IFO index poklesne zřejmě pouze nepatrně (na 99,3 bodu). Přestože znovuotevření služeb přineslo vyšší aktivitu i růst volných pracovních míst, důvěru negativně ovlivňuje stále vysoký počet nově nakažených, problémy s dodávkami ve zpracovatelském průmyslu i obavy z výsledku německých voleb. V podzimních měsících však očekáváme opětovné zlepšení hodnocení současných podmínek, přičemž složka indexu hodnotící výhled může být volatilnější než obvykle.

V Česku bude zveřejněn konjukturální průzkum za září. I zde se můžeme dočkat dalšího mírného poklesu. Nemělo by se a jednat o žádnou tragédii. Podnikatelská důvěra je zatím na stejné úrovni jako vloni v únoru, tedy před vypuknutím pandemie. Dokonce i důvěra v průmyslu, která od května trendově klesá, se stále nachází vysoko nad předpandemickými úrovněmi.

Koruna lehce pod hladinou 25,40 CZK/EUR

Zářijové indikátory PMI v eurozóně zaostaly za očekáváními, a to jak ve službách, tak i v průmyslu. Kompozitní PMI index byl ve srovnání se srpnovými výsledky nižší o téměř celé tři body (56,1 bodu). Indikátor se však stále nachází výrazně nad historickým průměrem, a to především v pásmu ukazující expanzi. Z šetření vyplývá, že nedostatek výrobních komponent přetrvává, nicméně nové exportní objednávky stále významně rostou. To slibuje rychlé oživení průmyslové aktivity, jakmile budou dodávky chybějících komponent obnoveny.

Pokles indexů PMI nezabránil společné evropské měně ve zpevňování proti dolaru, který korigoval středeční zisky. Euro tak během čtvrtečního obchodování posílilo o 0,3 % a posunulo se na úroveň 1,172 USD/EUR. Dopomohla mu k tomu i pozitivní nálada na akciových trzích, které se vrátily k růstu. Ty potěšila dohoda krachující čínské developerské společnosti Evergrande s čínskými majiteli jejich dluhopisů. Akcie společnosti tak raketově posílily. Ani tak ale osud této společnosti není zatím samozřejmě jistý.

Společně s eurem posilovaly i regionální měny, tedy kromě maďarského forintu, který o 0,4 % oslabil (na úroveň 356,5 HUF/EUR). Naopak polský zlotý o 0,3 % posílil, a to na 4,608 PLN/EUR. Česká koruna zpevnila pouze o 0,1 % a stále se tak drží těsně pod hladinou 25,40 CZK/EUR. Na výrazně silnější úrovně se jí zatím nechce. Je možné, že se kolem těch současných bude držet až do zasedání ČNB, které proběhne příští čtvrtek. S 50bodovým zvýšením sazeb už víceméně počítá každý, klíčová však bude rétorika a náznaky ohledně dalšího utahování domácích měnových podmínek.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

24. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2194 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál