František Táborský: Koruna v zajetí domácích a globálních faktorů

František Táborský: Koruna v zajetí domácích a globálních faktorů

Maďarská centrální banka překvapivě zvýšila své úrokové sazby „pouze“ o 15 bps, zatímco očekávání trhu počítala se zvýšením o 25 bps. Zveřejněné prohlášení ukázalo, že centrální bankéři zvolili opatrnější přístup. Místo jednoho většího zvýšení tak je spíše pravděpodobná sada menších kroků. Na druhou stranu podle centrální banky jsou zde velká rizika vyšší inflace i pro následující období.

Z tuzemských centrálních bankéřů dnes vystoupil Tomáš Holub, který se přidal ke svým kolegům z předchozích dní s myšlenkou zvýšit úrokové sazby o 50 bps již na zářijovém zasedání. Podle jeho slov tento krok zvažoval již v srpnu a poslední inflační čísla ho definitivně přesvědčila zvolit rychlejší utahování měnové politiky.

Finanční trhy se během úterý vzpamatovávaly z vlny negativních zpráv z Číny v čele s krachující developerskou firmou Evergrande. Evropské akciové trhy končí s více než jednoprocentním ziskem a pozitivně otevřela i Amerika. Eurodolar však stále beze změny drží úrovně kolem 1,173 USD/EUR. Živější dění bylo alespoň v regionu. Maďarský forint skončil po zasedání centrální banky se ziskem 0,4 % a vrátil se tak na páteční hodnoty. Polský zlotý naopak se ztrátou 0,4 % oslabuje již desátý den v řadě. Koruna i nadále balancuje mezi téměř rekordním úrokovým diferenciálem a zhoršenými globálními podmínkami. Americký dolar se obchoduje vůči euru na nejsilnějších hodnotách za poslední měsíc, což obecně neprospívá rozvíjejícím se měnám včetně tuzemské koruny. Navíc aktuální problémy v Číně podporují spíše bezpečnější aktiva. Současné podmínky na trhu tak nenaznačují prostor pro jakýkoli pohyb. Nový impuls by tomu mohlo dodat zítřejší zasedání amerického Fedu nebo zasedání ČNB příští týden.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

21. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3898 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál