Martin Dozrál: Výrobci se potýkají s nedostatkem materiálů, se zpožděním dodávek a s růstem cen

Martin Dozrál: Výrobci se potýkají s nedostatkem materiálů, se zpožděním dodávek a s růstem cen

Nedostatek materiálů, zpoždění dodávek a růst jeho cen jsou hlavní problémy, které v současné době řeší výrobci v podstatě na celém světě. Jak dlouho je tato situace pro firmy únosná, záleží na oboru, ale i dovednosti firem, a především jejich managementu přizpůsobit se novým podmínkám.

Denně čteme o enormně rostoucích cenách bytů a stavebních materiálů. Ale nejde jen o ceny. Stavební materiály často zkrátka fyzicky nejsou, takže je nezřídka problém zajistit spolehlivé dodávky prakticky za jakoukoli cenu. Proto se ruku v ruce s růstem cen také značně prodlužují realizace staveb. Jak uvádí Český statistický úřad, v srpnu meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 4,1 %. Někteří ekonomové však kritizují, že toto číslo je podhodnocené, protože nezahrnuje ceny domů i bytů, které spadají do investic, nikoliv spotřeby, a to včetně novostaveb, do nichž se aktuální růst cen už plně promítl. Zatímco celková čtyřprocentní inflace není v historickém srovnání nic nevídaného, růst cen stavebních materiálů a v menší míře i stavebních prací ve výši 8,2 % se už běžným zvyklostem vymyká mnohem podstatněji.

Odhaduji, že nedostatek materiálů a jeho zdražování potrvá minimálně do první poloviny roku 2022. Nejenom firmy ve stavebnictví se musí vypořádávat s tím, že když nepřijde potřebný materiál, musí svoji naplánovanou výrobu pozměnit. Velmi často na denní bázi přizpůsobujeme výrobní plány a za pochodu přeorganizováváme výrobu. Vždy se ale snažíme, abychom dostáli závazkům a objednané dveře a zárubně dodali zákazníkům v dohodnutém termínu.

Někteří naši dodavatelé již začali na jedné straně zavádět kvóty na odběr materiálů a na straně druhé ale nejsou schopni garantovat jejich ceny, ani nejsou schopni odhadnout, kdy přijde její další navýšení. Jsme tak v paradoxní situaci, kdy nemáme tolik materiálu, kolik potřebujeme, ani nevíme kolik, kdy a za jakou cenu ho dostaneme. Nedokážeme tak rychle přizpůsobit takové nejistotě naše koncové ceny. Cena materiálů při objednání naším zákazníkem se může značně lišit od ceny, za kterou skutečně v řádu týdnů dveře a zárubně vyrobíme. I když jsme se vyhýbali zdražování finálního produktu, nakonec jsme k němu museli sáhnout i my.

Kromě materiálů nám chybí také lidé. Covid bohužel nepřinesl pročištění a narovnání trhu práce a situace je ještě horší než před pandemií. Někteří naši zaměstnanci uvízli v zahraničí a nemohou se vrátit zpět do ČR, úřady jak v zahraničí, tak v ČR pracují pomaleji, protože mají často omezené provozy.

Zdroj informací

Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR

Datum

17. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5955 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál