Michal Brožka: Úrokové sazby rychle porostou

Michal Brožka: Úrokové sazby rychle porostou

Média uvádějí, že inflace může být na konci roku 5 %. V očích veřejnosti se tak zdá, že ekonomové očekávají zrychlení inflace. Ale opak je pravdou. Stále převládá očekávání, že současné zrychlené meziměsíční tempo růstu spotřebitelských cen výrazně zpomalí. Ale i s tímto scénářem bude meziroční inflace v prosinci atakovat pětku.

Ve struktuře spotřebitelského koše se navíc více prosazuje zdražování položek, které nelze považovat za jasně přechodný jev, jež by měl trvat jen několik málo měsíců. Zejména se jedná o růst nákladů souvisejících s cenou bydlení a jeho rekonstrukcí. Je před námi také vyšší růst cen energií. I my v prognóze počítáme s tím, že některé položky budou ve zdražování polevovat. Nicméně i tak počítáme s inflací na konci roku poblíž 5,4 %.

Z pohledu měnové politiky, která by měla reagovat především na prognózu inflace, to znamená, že byla doposud nedostatečně utažená. Důvodem, proč tomu tak bylo jsou rizika Covidu. To je pochopitelné, vždyť ještě před půl rokem byly zavřené některé služby, omezen pohyb obyvatelstva a hrozilo zavření průmyslu. Nicméně rizika pandemie silně polevila a z tohoto důvodu je nyní čas utahovat měnovou politiku co nejrychleji. Do konce roku tak čekáme zvýšení klíčové úrokové sazby na 2,0 % ze současné úrovně 0,75 %. Ano, je to rychlé, ale i finanční trh s něčím podobným počítá. Pokud inflace bude brzdit, pak by zvyšování úrokových sazeb v příštím roce nemuselo být velké. V polovině roku 2022 tak počítáme s hlavní úrokovou sazbou ČNB na úrovni 2,50 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

16. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3346 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál