Michal Brožka: Růst cen výrobců zůstává velmi rychlý

Michal Brožka: Růst cen výrobců zůstává velmi rychlý

Ceny průmyslových výrobců v ČR v srpnu oproti červenci vzrostly o 1,2 %, což opět překonalo všechny odhady. V průměru se čekalo zdražení kolem 0,6 %. Oproti červencovému nárůstu o 1,6 % se sice jedná o zpomalení, ale tempo je to pořád velice vysoké. Meziroční tempo růstu cen v průmyslu se tak zvýšilo na 9,3 % z předchozího tempa 7,8 %.

Za více než polovinou srpnového zdražení v průmyslu stálo odvětví kovů a kovodělných výrobků s meziměsíčním zvýšením cen o 4,7 %. Druhým nejvýznamnějším tahounem bylo odvětví zpracování dřeva, které rovněž zdražilo o 4,7 %. Relativně drobnější cenové nárůsty v potravinářství, ve výrobě chemických látek a výrobě plastů a pryže. Dle očekávaní po srpnovém poklesu cen ropy mírně zlevnilo odvětví rafinovaných ropných produktů. Také se mírně snížily ceny v odvětví dopravních prostředků.

S ohledem na vývoj cen komodit čekáme v příštích měsících se zpomalením růstu cen v průmyslu. Nicméně i tak bude meziroční růst stoupat a pravděpodobně v zimních měsících překoná 10 %. Ovšem problémy v subdodávkách zatím nemizí a tlak na růst cen bude slábnout spíše pomalu.

Nepřekvapí, že i v srpnu se dál zvýšily ceny ve stavebnictví. Ceny stavebních prací se dle odhadů ČSÚ zvýšily meziměsíčně o 1,1 % a ceny materiálů ve stavebnictví vzrostly o 2,5 %. V meziročním srovnání tak ceny prací rostly již o 6,6 % a ceny stavebních materiálů o vysokých 16,0 %.

Tržní služby tentokrát zdražily o 0,6 % m/m v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 9,6 %. V meziročním srovnání je ale růst cen tržních služeb stále nízko na 1,2 %.

K dalšímu cenovému poklesu naopak došlo v srpnu v zemědělství a to o 1,3 % m/m. V meziročním vyjádření se ale jedná o zvýšení růstu na 7,9 %

V souhrnu data o vývoji cen výrobců opět překapují vyšším růstem. To se bude z části přelévat do spotřebitelských cen, jejichž růst rovněž v srpnu zrychlil. Na zářijovém zasedání tak počítáme se zvýšením úrokových sazeb ČNB o 50 bb na 1,25 %. Do konce letošního roku pak čekáme zvýšení hlavní úrokové sazby ČNB na 2,0 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

16. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4535 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál