Martin Gürtler: ČNB v září pravděpodobně zvýší sazby o 50 bb

Martin Gürtler: ČNB v září pravděpodobně zvýší sazby o 50 bb

Viceguvernér ČNB Marek Mora dnes pro agenturu Bloomberg uvedl, že se podle jeho názoru zvýšily šance na to, že centrální banka na svém následujícím zasedání 30. září zvýší úrokové sazby o půl procentního bodu. Důvodem je především nárůst inflace, která v srpnu dále zrychlila na 4,1 % a byla nejvyšší od listopadu 2008. V porovnání s prognózou ČNB byla o celý jeden procentní bod vyšší. Podle Mory je pro českou měnovou politiku rizikem především napjatý trh práce, který se může projevit ve více perzistentních inflačních tlacích, než jaké představuje současný nárůst cen materiálů. Z hlediska nastavení sazeb však zároveň dodává, že bankovní rada se bude v září pravděpodobně rozhodovat mezi zvýšením o 25 a 50 bazických bodů a ještě výraznější utažení měnové politiky tak podle nás na stole není. My očekáváme zvýšení repo sazby o 50 bb.

Dynamika cen v tuzemském výrobním sektoru zůstala i v srpnu výrazná a nacházela se nadále nad odhady analytiků. Ceny průmyslových výrobců vzrostly oproti červenci v průměru o 1,2 %, zatímco tržní konsensus očekával zvýšení o 0,6 %. Nejvíce meziměsíčně zdražovaly kovy a kovodělné výrobky a také dřevo (v obou případech o skoro 5 %). V meziročním vyjádření růst cen v průmyslu zrychlil z 7,8 % na 9,3 %.

Americké maloobchodní tržby za srpen pozitivně překvapily, když vzrostly meziměsíčně o 0,7 %, zatímco se naopak očekával jejich pokles. Bez prodejů nových automobilů, kterým se v důsledku omezené nabídky nedaří, tržby dokonce vzrostly o 1,8 %. Radost však trochu kalí významnější revize pro červenec ve směru jejich hlubšího propadu. Pozitivně překvapil i ukazatel podnikatelské důvěry od Filadelfského Fedu, který vzrostl z 19,4 b. na 30,7 b., zatímco trh očekával jeho stagnaci. V souladu s očekáváními pak dopadly pravidelné týdenní statistiky z amerického trhu práce, které ukázaly na stagnující počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti poblíž úrovně 300 tis.

Koruna se dnes dostala na nejsilnější úroveň za zhruba poslední rok, když v jednu chvíli prolomila hranici 25,26 CZK/EUR. Pomohlo jí k tomu již zmíněné vyjádření viceguvernéra ČNB Mory a také pokračující rychlý růst výrobních cen. V odpoledních hodinách však došlo ke korekci zpět nad 25,30 CZK/EUR, a to díky dalšímu posílení dolaru vůči euru vlivem dobrých čísel z amerického maloobchodu. Dolar však posiloval po celý den a oproti euru získal dnes přibližně půl procenta. Na to doplatily zbylé dvě měny regionu, když oslabil jak maďarský forint, tak i polský zlotý.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2779 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál