Jana Steckerová: Regionální měny mírně posilovaly

Jana Steckerová: Regionální měny mírně posilovaly

Domácí měna toho dnes mnoho nepředvedla. Po celý den se držela v úzkém pásmu 25,35-25,40 CZK/EUR. Na silnější úrovně jí nepomohl ani rozhovor pro iRozhlas s členem bankovní rady ČNB Vojtěchem Bendou. Ten prohlásil, že prognóza centrální banky ukazuje, že je třeba zvyšovat úrokové sazby poměrně svižně. Z toho plyne, že velmi pravděpodobně může na některém příštím měnově-politickém jednání ČNB převážit názor pro vyšší zvýšení úrokových sazeb než o klasických 25 bazických bodů, dodal. Připomenul, že česká inflace zůstává zvýšená již třetí rok v řadě.

O to důraznější zpřísňování měnové politiky přes zvyšování sazeb musí podle jeho názoru být. Koruna však na zveřejněný rozhovor nijak nereagovala. Zvýšení o 50 bb na zářijovém zasedání mají finanční trhy již ve svých cenách zahrnuté, takže pro ně vyjádření V. Bendy nepředstavovala žádné překvapení. Ostatní regionální měny tendovaly spíše k posilování, výrazných zisků ale nedosáhly. Polský zlotý skončil o 0,1 % silnější na úrovni 4,546 PLN/EUR, maďarský forint pak zůstal beze změny na 349,8 HUF/EUR.

Inflace ve Spojených státech v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 %, meziročně se snížila o jednu desetinu na 5,3 %, což bylo v souladu s tržním očekáváním. Ceny ojetých automobilů, které v několika předchozích měsících byly v USA výrazným zdrojem inflačních tlaků již začaly mírně klesat. Jádrová inflace ale nečekaně poklesla z předchozích 4,3 % na 4,0 %. Dolar na tuto informaci reagoval oslabením na 1,184 USD/EUR. Své ztráty ale vzápětí zkorigoval, a to směrem k úrovním 1,182 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2943 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál