Michal Brožka: Běžný účet platební bilance zůstává v deficitu

Michal Brožka: Běžný účet platební bilance zůstává v deficitu

Běžný účet platební bilance ČR v červenci dosáhl deficitu 19,5 miliardy Kč. To byl hlubší deficit, než trhem očekávaných 14,7 mld. Kč. Oproti našemu odhadu deficitu 25 mld. Kč to byl naopak lepší výsledek.

Z hlediska struktury se oproti našemu očekávání lépe vyvíjela obchodní bilance, která se udržela v mírném přebytku 1,2 mld. Kč. Naopak odliv na důchodovém účtu byl oproti očekávaní vyšší, konkrétně 25,2 mld Kč. S ohledem na sezónu výplat dividend je to však stále podprůměrná hodnota. Samotný odliv dividend dosáhl v červenci 22 mld. Kč. V meziročním srovnání sice bilance běžného účtu zaznamenává zhoršení o téměř 40 miliard, ale to je dáno především výjimečným vývojem bilance v minulém roce. V porovnání s dřívějšími roky není deficit kolem 20 mld Kč v červenci nikterak výjimečný.

Nadále čekáme, že přebytky obchodní bilance ve srovnání s loňským rokem letos zeslábnou a počítáme tak i se snížením přebytku na běžném účtu k 1,6 % HDP po loňských 3,6 %.

Na finančním účtu byl v červenci vykázán příliv ve výši 43,5 mld. Kč. Saldo přílivu přímých investic kleslo na 11,4 mld. Kč, po předchozích 12,7 mld. Kč. Výrazné pohyby se odehrávaly především v případě odlivu portfoliových investic a přílivu ostatních investic. Devizové rezervy se zvýšily o 1,5 mld. Kč, ovšem saldo chyb a opomenutí tentokrát ukazuje vysokých -25,1 miliardy Kč. Česká koruna po zveřejnění dat mírně posílila 25,31 CZK/EUR, ale platební bilanci za tím nehledejme. Dnes posiluje i polský zlotý, pozitivní sentiment naznačují i rostoucí akciové trhy v Evropě. Navíc stále narůstají spekulace na růst úrokových sazeb ČNB, což koruně pomáhá.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

13. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1666 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál