Michal Brožka: Inflace akceleruje, ČNB urychlí růst úrokových sazeb

Michal Brožka: Inflace akceleruje, ČNB urychlí růst úrokových sazeb

Inflace v srpnu opět překvapila výrazně směrem vzhůru, a to nad všechna očekávání. Zdražují hlavně služby, nicméně cenové růsty jdou napříč spotřebitelským košem. Zvýšená inflace může být do značné míry přechodným jevem, ale obava z růstu inflačních očekávání pravděpodobně přiměje ČNB k rychlejšímu utahování měnové politiky. Na konci září čekáme zvýšení klíčové sazby ČNB o 50 bp na 1,25 %.

Spotřebitelské ceny v ČR v srpnu oproti červenci vzrostly o 0,7 %, což opět přebilo všechny odhady. Meziroční míra inflace se zvýšila na 4,1 % z předchozího tempa 3,4 %, zatímco se čekal v průměru výsledek kolem 3,6 %. Inflace je dokonce celý jeden procentní bod nad prognózou ČNB ze začátku srpna.

Největší cenový přírůstek jde na vrub nákladům na bydlení, kde rostly ceny výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu. Nicméně cenový růst jde napříč spotřebitelským košem. Mírně vyšší byl růst cen u čerpacích stanic. Namísto očekávaného sezónního zlevnění potravin se pak dostavil jejich růst. Dle našeho předběžného odhadu akcelerovala jádrová inflace na meziroční tempo 4,8 %. Opět platí, že zdražují především služby, zatímco ceny zboží rostou pomaleji. Meziroční tempo zvyšování cen zboží činilo v srpnu 3,6 %, zatímco u služeb 4,9 %.

V naší dosavadní prognóze jsme počítali s tím, že tempo zdražování bude ve zbytku roku slábnout a meziroční míra inflace dosáhne na konci roku 4 %. Nicméně i když bude tempo zdražování skutečně slábnout, tak srpnový výsledek indikuje meziroční míru inflace na konci roku na úrovni 4,7 %. Pokud by zdražování neoslabilo, pak bychom relativně snadno mohli na konci roku pozorovat inflaci poblíž 6 %. Připomeňme, že takto rychlá byla inflace v ČR naposledy v roce 2008, kdy dosahovala na 7,5 %. To ovšem tehdy odráželo změny DPH a rostoucí ceny ropy, takže šlo o jiné důvody než nyní.

Obecně ve prospěch růstu spotřebitelských cen hovoří oživující spotřeba domácností, utahující se trh práce a omezená nabídka v některých oblastech, které jsou postižené zpožděnými dodávkami do výroby. Stále zůstává nezodpovězenou otázkou, jaká část současných cenových pohybů je pouze přechodného charakteru a souvisí s krátkodobým cenovým přizpůsobením po pandemii. Podobnou otázku si kladou v mnoha dalších zemích. Vedle výše zmíněných faktorů navíc ve směru zdražování do určité míry působí i vyšší inflační očekávání. Působení tohoto faktoru je rizikem i pro střednědobý horizont inflace. Z tohoto důvodu je pravděpodobné, že ČNB urychlí tempo zvyšování úrokových sazeb a na zářijovém zasedání zvýší klíčovou repo sazbu o 50 bp na 1,25 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2785 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál