Michal Brožka: ECB se drží opatrného postoje

Michal Brožka: ECB se drží opatrného postoje

Evropská centrální banka dnes v souladu s očekáváním ponechala výši nastavení úrokových sazeb bez změny, ale rozhodla se oznámit budoucí omezování nouzového programu nákupu aktiv. ECB se zjevně snaží být opatrná a hovoří tak pouze o „mírně nižším“ měsíčním objemu nákupu v rámci pandemického záchranného programu PEPP. Hlubší diskuze nad tímto programem prý proběhne v prosinci.

ECB jasně ocenila probíhající oživení ekonomiky, ale varovala před riziky varianty delta. Prezidentka ECB Lagardeová uvedla, že poptávkové inflační tlaky zůstávají slabé. Pro blízké období ECB sice prognózu inflace zvýšila z důvodu přechodných jevů, ale ve středně dlouhém horizontu se stále prognóza nachází pod inflačním cílem. ECB tak pro letošní rok zvýšila prognózu inflace o 30 bp na 2,2 % z předchozí 1,9 %, pro rok 2022 o 20 bp na 1,7 % a pro rok 2023 o 10 bp na stále slabých 1,5 %.

Prognóza HDP byla zvýšena především pro letošní rok na 5,0 %, zatímco prognóza na příští a přespříští rok zůstaly téměř beze změny na 4,6 % respektive 2,1 %. Dle názoru ECB zůstávají finanční podmínky příznivé a umožňují tak opatrné snižování objemů v rámci pandemického programu nákupu aktiv. K růstu úrokových sazeb Lagardeová uvedla, že ten je věcí vzdálené budoucnosti. S ohledem na citlivost tématu ústupu z extrémně uvolněné měnové politiky ECB, lze označit za příznivou dnešní relativně malou reakci trhu. Euro krátce po oznámení výsledku zasedání mírně posílilo, ale během tiskové konference oslabilo zpět k 1,182. Německé dluhopisové výnosy dokonce mírně klesly a evropský akciový trh povyrostl. V souhrnu tak lze vyznění konference ECB označit za holubičí.

Česká koruna dnes dopoledne posílila k 25,38 CZK/EUR, ale později se vrátila k 25,41 CZK/EUR. Polský zlotý i maďarský forint oslabovaly. Polskému zlotému dnes neprospěla tisková konference s guvernérem centrální banky Glapinského, který obhajoval uvolněnou měnovou politiku, když současné vzedmutí inflace je podle něj způsobeno „šokem na straně nabídky“.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

9. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2657 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál