Jan Vejmělek: ECB slovně ocení lepší ekonomickou situaci, na nějakou akci si ale počkáme

Jan Vejmělek: ECB slovně ocení lepší ekonomickou situaci, na nějakou akci si ale počkáme

Hlavní událostí dnešního dne je zasedání ECB k měnové politice. Centrální bankéři zřejmě ocení současnou lepší makroekonomickou situaci, mohou oznámit záměr postupně ukončovat program pandemického odkupu aktiv (PEPP) během Q2 21. Podmínky financování na trzích zůstávají příznivé. Tapering ale předpokládáme až v příštím roce.

 

Je tu šance na lepší data německého zahraničního obchodu

Dnešní zasedání ECB by mělo přinést ocenění lepšící se ekonomické situace a pozitivnějšího výhledu a začít tak trhy připravovat, doufejme, že opatrně, na začátek taperingu, který předpokládáme v průběhu příštího roku. Již během letošního čtvrtého kvartálu ale může ECB díky příznivým podmínkám financování na trhu začít utlumovat pandemický program odkupu aktiv (PEPP). Šance na další povzbudivá data tu je dnes ráno opět z Německa v podobě červencového zahraničního obchodu ve světle oproti tržnímu očekávání lepších dat podnikových objednávek a průmyslové produkce.

Do nového obchodního dne vstupují investoři s vyšší mírou averze k riziku, což je patrné zejména na klesajících akciových indexech a podpoře kvalitních státních dluhopisů. Důvodem je strach z opětovně se zhoršující pandemické situace a obava ze zpomalení hospodářského růstu. Z regionu dnes bude důležitá tisková konference polského guvernéra Glapinskiho po včerejším jednání tamních centrálních bankéřů. Podle některých názorů na trhu může 15bb zvýšení sazeb přijít již na listopadovém zasedání, my zůstáváme ve výhledu opatrní a první utažení šroubů předpokládáme až v březnu 2022.

Koruna nadále v prázdninovém módu

Přelom srpna a září sliboval zvýšení volatility i obchodní aktivity na tuzemském devizovém trhu. Prozatím ale žádný velký rozjezd na trhu nepozorujeme, obchodování zůstává spíše v zajetí prázdninového módu a pro včerejší seanci to platilo o to víc, že ekonomický kalendář žádný nový kurzotvorný impuls nepřinesl. Koruna tak včera vůči euru zůstala v zajetí minimální kurzové volatility a obchodovala se v úzkém pásmu mezi 25,36-40 CZK/EUR. Proti dolaru koruna mírně zdražila k 21,50 CZK/USD. Důvodem bylo včerejší mírné posilování zelených bankovek vůči euru.

Z regionu včera i pro nás přišla zajímavá statistika srpnového inflačního vývoje. Stejně jako v Polsku i v Maďarsku překonal inflační vývoj tržní konsensus a představuje tak proinflační riziko i pro česká data, která budou publikována zítra. Polští centrální bankéři včera nastavení měnové politiky nezměnili navzdory inflaci, která se u našich severních sousedů nachází na nejvyšší hodnotě za posledních 20 let. V komuniké, které včerejší rozhodnutí doprovodilo, tamní centrální bankéři uvádějí, že nastavení měnové politiky podporuje ekonomické oživení po pandemické recesi a stabilizuje inflaci na úrovni ve střednědobém horizontu konzistentní s inflačním cílem. Aktuální vysoká inflace je důsledkem faktorů mimo kontrolu centrální banky, navíc se zhoršuje pandemická situace.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

9. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2742 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál