Jana Steckerová: Počet volných pracovních míst v USA se udrží poblíž historických maxim

Jana Steckerová: Počet volných pracovních míst v USA se udrží poblíž historických maxim

Ve Spojených státech bude zveřejněna statistika z amerického trhu práce mapující počet volných pracovních míst. Ten se zřejmě udrží na historicky rekordních úrovních. Zveřejněna bude i Béžová kniha podávající zprávu o stavu americké ekonomiky. Obě události spíše utvrdí trhy v očekávání, že FED oznámí začátek ukončování programu kvantitativního uvolňování již na zasedání 22. září. V eurozóně i v regionu je dnes kalendář událostí prázdný.

 

Zprávu o stavu americké ekonomika podá Béžová kniha

Dnes bude zveřejněna pouze statistika JOLTS job Openings. Ta by měla ukázat, že počet volných pracovních míst v americké ekonomice zůstává rekordní. Rekordy statistika strhává již pět měsíců v řadě. Od června je navíc počet volných pracovních míst vyšší, než počet uchazečů o zaměstnání. Dnešní číslo by tak mohlo utvrdit finanční trhy v tom, že Fed přijde s konkrétními oznámeními týkajícími se konce programu QE již na zářijovém zasedání. Dva týdny před jeho konáním je tradičně zveřejňována i Béžová kniha. Ta přináší souhrn subjektivních hodnocení domácí ekonomiky zástupci dvanácti Federálních rezervních bank. I její vyznění by mělo být spíše pozitivní, ačkoli strašák v podobě dalšího šíření koronaviru ze scény nezmizel. Celkově by dnešní data měla nahrávat spíše dolaru. Kalendář v eurozóně je prázdný, takže z této strany se euru podpory nedostane.

Vývoj v regionu byl smíšený

Data přicházející z eurozóny byla včera smíšená. Zatímco německá červencová průmyslová produkce překvapila vyšším růstem, než se čekalo, německý zářijový ZEW index důvěry analytiků skončil za očekáváními jak při hodnocení současné situace, tak i ve výhledu za šest měsíců. Index klesá již čtvrtý měsíc v řadě. Ve složce očekávání se dostal na nejnižší úroveň za poslední rok a půl. Důvěra padá dle výzkumu kvůli přetrvávajícím problémům se subdodávkami a rostoucím počtům nakažených. Euro však na zveřejněná data nijak zásadně nereagovalo a v průběhu dne se drželo převážně v pásmu 1,186-1,188 USD/EUR. V odpoledních hodinách společná evropská měna krátce zamířila pod hladinu 1,185 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem se obchodovala o 0,1 % níže. Očekávání, že Fed již na svém zářijovém zasedání odstartuje proces ukončování nákupů aktiv ji mnoho nadějí na posílení nedává ani v nadcházejícím období.

Z domácích dat byl včera zveřejněn vývoj českých maloobchodních tržeb. Ty bez zahrnutí prodejů aut v červenci vzrostly meziměsíčně o 0,5 %, tedy podobným tempem jako v červnu. V meziročním vyjádření to představuje růst o 3,1 %. Čemu se naopak stále nedaří, jsou prodej a opravy aut. Zde tržby v červenci meziměsíčně opět klesly, tentokrát o 1,5 %. Pro kurz koruny zveřejněná data žádný impulz nepředstavovala. Domácí měna tak celý den oscilovala kolem úrovně 25,40 CZK/EUR. Ve zbytku regionu byl vývoj měn diferencovaný. Zatímco polský zlotý o 0,2 % posílil a dostal se tak na hladinu 4,515 PLN/EUR, maďarský forint naopak 0,3 % a v odpoledních hodinách se obchodoval za 348,7 HUF/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0733 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál