Michal Brožka: Průmysl táhne silná poptávka

Michal Brožka: Průmysl táhne silná poptávka

Průmyslová produkce v ČR v červenci oproti červnu vzrostla o 2,1 %. S ohledem na přetrvávající problém s nedostatkem komponent do výroby to není špatný výsledek. Data očištěná o kalendářní nevýhodu v podobě chybějících dvou pracovních dnů oproti červenci minulého roku ukazují meziroční růst 7,0 %. Neočištěná data pak meziročně rostou o 1,1 %, což bylo mírně nad průměrným očekáváním trhu ve výši 0,7 % i naším odhadem 0,4 %. Na vysokou nejistotu odhadu ale tentokrát ukazoval široký rozptyl odhadů jdoucí od -1,5 % do 5,3 %.

Chybějící subdodávky do výroby jsou stále patrné na produkci motorových vozidel, která meziročně v červenci klesala o 0,8 %. Průmyslovou výrobu naopak táhne vzhůru výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků rostoucí o 14,5 % y/y, výroba elektrických zařízení s růstem 14,3 %, výroba základních kovů a hutní zpracování kovů. Letní měsíce není z hlediska indikací dalšího vývoje dobré přeceňovat neboť lidé čerpají dovolenou a objem výroby je nízký. Nicméně i tak červenec dokládá, že průmyslová výroba navzdory zpožděným subdodávkám expandovat může i když relativně pomalu.

Stále dochází ke zvyšování zaměstnanosti v průmyslu. V meziročním srovnání se její propad v červenci snížil na -0,6 % z předchozích -0,9 %. Meziroční tempo růstu mezd se dále snížilo na 5,3 %.

Průmysl ve zbytku roku pravděpodobně i nadále bude trápit nedostatek komponent do výroby, zatímco poptávka poroste. V meziměsíční dynamice tak očekáváme ve druhé polovině roku rozkolísaný vývoj a v průměru jen slabý růst. Srovnávací základna z minulého roku vzrostla a dvouciferná meziroční tempa růstu průmyslu už pravděpodobně neuvidíme. I tak za celý letošní rok 2021 odhadujeme růst průmyslové výroby o 10,8 %. Vysoké číslo je důsledkem nízké srovnávací základny minulého roku, kdy se aktivita části průmyslu na určitou dobu zastavila. Nebýt chybějících komponent, byl by podle našeho odhadu pro letošek reálně dosažitelný růst průmyslu blízko 20 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

6. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1443 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál