Michaela Tomášková: Svítá na lepší časy? V červenci úřady v Praze povolily 760 bytů, nejvíc od začátku roku

Michaela Tomášková: Svítá na lepší časy? V červenci úřady v Praze povolily 760 bytů, nejvíc od začátku roku

Pražské stavební úřady během července daly razítko letos zatím největšímu počtu bytů. Za prvních sedm měsíců získalo stavební povolení 3.108 nových bytů v bytových domech. To je skoro stejně jako za celý loňský rok. Vzhledem k obrovské poptávce po bydlení v metropoli je to ale stále jen kapka v moři.

Tempo povolování nových bytů v metropoli zrychluje. Stejně tak ovšem nabírá na obrátkách poptávka po bydlení. Tu živí nejen stále levné hypotéky, ale i inflační obavy domácností. Za první polovinu letošního roku se v hlavním městě prodalo rekordních 4.750 nových bytů. Rychlost povolování tedy zájmu zdaleka nestačí. Navíc je zde obrovský deficit z předchozích let, kdy se povolovala jen zhruba třetina toho, co metropole potřebuje.

V Praze je přitom co stavět i kde stavět. Podle statistik Central Group mají developeři v metropoli v přípravě 123 tisíc bytů v 761 projektech. Skoro 2/3 těchto bytů (téměř 80 tisíc) připadají na projekty plánované na brownfieldech. Ploch po bývalých průmyslových podnicích má Praha obrovské množství. Vyrůst by na nich mohlo bydlení pro několik stovek tisíc lidí.

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

6. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1827 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál