Bohumil Trampota: Akcie v Praze pouze rostly, za mořem se opět posouvala rekordní laťka výše a výše

Bohumil Trampota: Akcie v Praze pouze rostly, za mořem se opět posouvala rekordní laťka výše a výše

Tak jako se minulý týden čekalo na hlavní událost, kterou bylo setkání v Jackson Hole, tento týden to byla dnešní data z trhu práce. Ta jsou důležitým vodítkem pro Fed kvůli nastavení měnové politiky. Zklamala, bohužel, když nová pracovní místa mimo zemědělství hluboce zaostala o odhady trhu. Tentokrát se tak potvrdily předstihové ukazatele. Dobře nedopadla ani spotřebitelská důvěra podle University of Michigan. Naproti tomu ISM Index měřící aktivitu v průmyslu v USA nejenže neoslabil, ale ještě dokázal vylepšit již tak vysokou úroveň.

Americký trh

Až na kosmetickou korekci v úterý, hlavní index S&P500 rostl (Po-Čt). Netřeba dodávat, že se opět posunovala historická maxima. Hodnota indexu se bezpečně usadila nad magickou hranicí 4 500 bodů. Od pondělí do čtvrtka index přidal +0,61 % (4 536,95 b.). Dnes začalo obchodování níže o cca 0,2 %, což je pravděpodobně reakce na dnešní špatná data z trhu práce. Dnes to tedy na další zápis do knihy rekordů nevypadá, spíše se dočkáme korekce.

Evropské akciové trhy

Evropský index (Stoxx Europe 600) je dnes krátce před koncem obchodování slabší o 0,58 % (471,84 b.). Na výkonu se podepsal pokles v závěru obchodování.

Celý týden byl ovlivněn právě pátečním poklesem, zejména v závěru obchodování. Za celý týden skončí index slabší o cca desetinku.

Pražská burza

V pátek:

Dnes jsme zaznamenali jen drobné korekce na Komerční bance (-0,48 %, 828 CZK) a VIG (-0,32 %, 629 CZK). Hlavní index pražské burzy PX skončil lehce nad včerejším závěrem (+0,20 % 1 293,62 b). Po včerejším velmi dobrých výsledcích není překvapením, že vyhrála Kofola s denním ziskem +2,17 % (329 CZK). Pěkně posilovaly také Stock (+1,39 %, 117 CZK), který tak alespoň částečně tak eliminoval ztráty předchozích dnů a Česká zbrojovka (+0,64 %, 474 CZK).

Týdenní výkon

Každý den v týdnu index PX bez výjimky rostl. Za celý týden si index PX připsal +0,88 % (1 293,62 b.).

Jednoznačným vítězem se tento týden stala Kofola. Celkem vyskočila o +9,30 % na 329 CZK. Posiluje tak prakticky 10 obchodních seancí v řadě. Důvod je jednoduchý. Velmi silné hospodářské výsledky za Q2 21, růstový výhled na další období a zvýšení celoročního cíle (viz níže). Výkonu Kofoly se snažily sekundovat akcie bank: Erste Group (+3,66 %, 883,20 CZK), Monety (+2,24 %, 89 CZK), Komerční banky (+0,79 %, 828 CZK) a ČEZu (+1,86 %, 684,50 CZK).

Beze zpráv oslabily pouze Avast (-1,76 %, 175,80 CZK), VIG (-1,26 %, 629 CZK) a Stock (-0,17 %, 117 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Hospodaření za Q2 21 představila Kofola. Náš report si můžete přečíst zde https://bit.ly/Kofola_2Q21. Byl vykázán vysoký meziroční růst, reportované výsledky byly podstatně nad odhady. Nejdůležitější je, že s koncem restrikcí prudce vzrostla poptávka po produktech firmy. Oba distribuční kanály retail a gastronomie jedou na plno. Červen byl z pohledu Kofoly rekordním měsícem. Minulý rok bylo 3. čtvrtletí histioricky nejlepší. Ale letos je červenec +1 % y/y (tedy lepší než loňský červenec) a srpen +5 % y/y (lepší než loňský srpen). Je tedy výhled na opravdu silný kvartál, který se zapíše do dějin firmy jako nejlepší v historii. Výborný výhled.

Co se dá čekat příští týden?

Pro příští týden je kalendář prázdný. Jak se bude šířit koronavirus? A co to pro kapitálové trhy může znamenat? To budou důležité informace, které by mohly nastavit sentiment na trhu.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

3. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.586 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál