Michal Brožka: Vysoká výrobní aktivita v ČR slábne jen pomalu

Michal Brožka: Vysoká výrobní aktivita v ČR slábne jen pomalu

Index nákupních manažerů v srpnu mírně klesl na hodnotu 61,0 bodů z předchozích 62,0 bodů. To je stále velmi vysoko nad padesátibodovou hranicí, která odděluje expanzi sektoru od kontrakce. S ohledem na snižující se PMI indexy v dalších evropských zemích jsme počítali s prakticky totožným snížením na 60,8 bodů a ani průměrné očekávání trhu na 60,5 b. nebylo daleko.

Příběh zpracovatelského sektoru i v srpnu charakterizovalo výrazné navyšování poptávky, kterou ovšem nabídková strana nemohla uspokojit kvůli limitovaným kapacitám a pomalým dodávkám surovin. Rekordním tempem v historii průzkumu tak údajně narostla rozpracovanost. Tento vývoj koresponduje s naším očekáváním, že v letošním roce bude tvorba zásob hlavním tahounem české ekonomiky. S napnutými odběratelsko-dodavatelskými vztahy souvisí i tlak na růst cen zejména v případě kovů, plastu a obalových materiálů. Zpráva nicméně uvedla, že tempo růstu cen zvolnilo na minimum za poslední čtyři měsíce. Report rovněž hovoří o dlouhých termínech dodávek, nicméně míra prodlev byla údajně nejnižší od letošního března. Vyšší tlak na dodávky opět vedl k náboru nových zaměstnanců a růstu zaměstnanosti.

Za celý letošní rok 2021 odhadujeme růst průmyslové výroby o 10,8 %. Vysoké číslo je důsledkem nízké srovnávací základny minulého roku, kdy se aktivita části průmyslu na určitou dobu zastavila. Nebýt chybějících komponent, byl by podle našeho odhadu pro letošek reálně dosažitelný i růst průmyslu blízko 20 %. V loňském roce dominantní bariéra růstu v podobě nedostatečné poptávky v letošním roce ustoupila do pozadí. V roce 2022 počítáme se slábnutím potíží s dodávkami komponent a růst průmyslové výroby by tak mohl pokračovat stále relativně rychlým celoročním růstem poblíž 7 %.

Česká koruna dnes bez větších změn setrvává těsně nad hladinou 25,40 EUR/CZK. Jak včera zveřejněné údaje o HDP, tak i dnes zveřejněný index nákupních manažerů nestojí v cestě dalšímu zvyšování úrokových sazeb ČNB, které pravděpodobně přijde již na konci září.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. září 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2531 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál