Jana Steckerová: Koruna se vymanila z pásma 25,50-25,55 CZK/EUR

Jana Steckerová: Koruna se vymanila z pásma 25,50-25,55 CZK/EUR

Společná evropská měna si dnes připisovala zisky. Náladu jí zvedla jednak inflace v eurozóně, která se vyhoupla v meziročním srovnání na 3 %, tedy nejvýše za posledních deset let a také vystoupení člena rady guvernérů ECB Roberta Holzmanna. Ten prohlásil, že by ECB měla začít diskutovat o tom, jakým způsobem ukončit pandemický program na podporu ekonomiky a soustředit se na nástroje, které umožní udržet inflaci dlouhodoběji na cíli. Euro na tyto zprávy reagovalo posílením o 0,3 % a dostalo se tak na 1,183 USD/EUR.

S pozitivní náladou se svezla i česká koruna a polský zlotý. Koruna posílila o 0,4 % na 25,49 USD/EUR a konečně se tak vymanila z pásma 25,50-25,55 CZK/EUR. To by jí mohlo otevřít cestu k dalším ziskům. Polský zlotý si připsal dokonce 0,9 % a posunul se na 4,523 PLN/EUR. Na silnější úrovně ho poslala polská inflace, která v srpnu vyskočila na 5,4 %. To je nejvyšší úroveň za posledních dvacet let. Jedinou měnou z regionu, která dnes ztrácela, byl tak maďarský forint. Ten oslabil o 0,2 % na 328,6 HUF/EUR.

Český statistický úřad dnes zveřejnil zpřesněná data o vývoji HDP ve druhém čtvrtletí, včetně jeho struktury. Druhý odhad přinesl vylepšení z původních mezičtvrtletních 0,6 % na 1 % q/q, což je ve srovnání s tím, co trh očekával a jaký vývoj pozorujeme v regionu stále poměrně nízká dynamika. Hlavním tahounem byla spotřeba domácností, následovaná investicemi. Oba tyto ukazatele příjemně překvapily a měly by ČNB utvrdit v tom, že je čas dále zvedat úrokové sazby. Čisté exporty naopak růst brzdily.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

31. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1475 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál