František Táborský: ČNB opět zvyšuje proticyklickou kapitálovou rezervu

František Táborský: ČNB opět zvyšuje proticyklickou kapitálovou rezervu

Ještě před samotným začátkem dlouho očekávaného jednání centrálních bankéřů v Jackson Hole vystoupil James Bullard z Fedu. Podle jeho slov nastal čas se bavit o podmínkách, načasování a tempu vystupování ze současného programu nákupu aktiv centrální banky. Zároveň dodal, že tato diskuze by se již neměla odkládat. Přidal se tak ke své kolegyni z Kansasu, která v obdobném duchu vystoupila v rozhovoru pro Bloomberg. Prohlášení centrálních bankéřů jsou zvláště sledovaná díky zítřejšímu začátku konference v Jackson Hole.

Česká národní banka rozhodla o dalším zvýšení proticyklické kapitálové rezervy pro domácí bankovní sektor. Od října příštího roku tak bude na úrovni 1,50 %. V tiskové zprávě centrální banka uvedla, že tak reaguje na historicky rekordní objem úvěrů na bydlení a vývoj na trhu nemovitostí. Zároveň deklarovala, že je připravena sazbu dále zvyšovat v závislosti na dalším vývoji. Jedná se tak již o druhé zvýšení sazby v tomto roce, kterým se centrální banka snaží snížit úvěrovou schopnost komerčních bank a posílit jejich kapitálovou vybavenost.

Předstihové ukazatele z eurozóny dnes zklamaly. Německá spotřebitelská důvěra poklesla více, než se očekávalo. A slabší výsledek ukázala i podnikatelská důvěra ve Francii. Nicméně finanční trhy to nikterak nevyrušilo z vyčkávání na zítřejší začátek konference centrálních bankéřů. Eurodolar i nadále stagnuje kolem úrovně 1,176 USD/EUR a klid panuje i ve středoevropském regionu. Naopak spekulace či nervozita je patrná na globálních trzích státních dluhopisů. Výnosy desetiletých amerických státních dluhopisů se po měsících poklesu vydaly k růstu a za poslední tři dny vzrostly zhruba o deset bazických bodů. Podobný vývoj je vidět i na německých konkurentech. Trhy si tak postupně připravují půdu pro možné oznámení konce nákupů dluhopisů americkou centrální bankou.

Zdroj informací

František Táborský, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

Datum

26. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3325 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál