Michal Brožka: Vysoká důvěra německých podnikatelů se mírně sníží

Michal Brožka: Vysoká důvěra německých podnikatelů se mírně sníží

Ifo index podnikatelské důvěry v Německu v srpnu pravděpodobně mírně klesl z důvodu menšího optimismu ohledně blízké budoucnosti. Od zveřejnění objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červenec čekáme růst, a to i v segmentu motoristickém. Kromě toho, že trh stále sleduje rizika související s covidem, vyčkává nyní především na zasedání centrálních bankéřů v Jackson Hole, které se uskuteční na konci týdne.

 

Čekáme růst objednávek v USA

Hlavním makro-údajem dneška bude zveřejnění Ifo indexu podnikatelské důvěry v Německu za srpen. Ten v červenci ve složce očekávání výrazně klesl a za srpen trh i analytici SG očekávají jeho pouze drobnější snížení. Subindex hodnocení současných podmínek by naopak mohl mírně vzrůst. Za tímto vývojem stojí pozitivní efekt otevření služeb po předchozí vlně Covid-19. V důsledku šířící se mutace Delta však vzrůstají obavy o výkon hospodářství v blízké budoucnosti. Úrovně indexu jsou ale stále relativně vysoko a ukazují i tak na rychlý růst německé ekonomiky. V USA dnes zaujme zveřejnění objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za červenec. Ekonomové v průměru čekají podobný růst objednávek bez segmentu dopravy jako v červnu. Dle názoru SG bychom ale již v červenci mohli vidět i navyšování zásob v motoristickém segmentu a související růsty v objednávkách aut. Finančním trhem v nejbližší době budou pravděpodobně pohybovat pandemická rizika a očekáváni symposia v Jackson Hole na konci tohoto týdne.

Německá ekonomika svižně roste

Růst HDP Německa za druhé čtvrtletí byl revidován mírně vzhůru na 1,6 % mezičtvrtletně a 9,8 % meziročně. Lehce pozitivní zprávu ale naopak mírně kalí pohled na strukturu, která odhalila oproti odhadům pomalejší růst spotřeby domácností a investic, ale naopak silnější vládní výdaje. Za celý letošek očekáváme růst ekonomiky Německa o 2,9 % a v příštím roce o 4,3 %. Nejrychlejšího mezičtvrtletního oživení by HDP mělo dosahovat právě nyní v průběhu třetího kvartálu.

Akciové trhy včera opět za pomoci příznivých zveřejňovaných výsledků firem mírně povyrostly a S&P500 si sáhl na nový rekord. Americký dolar proti euru dál mírně oslabil.

Maďarská centrální banka včera v souladu s očekáváním analytiků zvýšila hlavní sazbu na 1,50 % z předchozí úrovně 1,20 %. Maďarský forint po zasedání posiloval. Nepatrného posílení se dočkal i polský zlotý a částečně i česká koruna.

Podnikatelská důvěra v ČR v srpnu opět klesla, ale stále je na předcovidových úrovních, a to včetně průmyslu, který trápí nedostatek komponent do výroby. Největší snížení zaznamenaly sektory služeb a obchodu. Silně naopak rostla důvěra spotřebitelů.

Ministerstvo financí zveřejnilo novou makroprognózu. Z hlediska tempa růstu HDP nepřekvapilo očekávání zvýšení HDP letos o 3,2 % a v příštím roce o 4,2 %. Naše prognóza je optimističtější zhruba o jeden procentní bod v obou zmíněných letech, ale nutno dodat, že jsme počítali s lepším výsledkem za druhé čtvrtletí. Ve světle slabších dat z první poloviny roku a zejména z prvního čtvrtletí, kde je již známa struktura, ale působí v prognóze MF poměrně optimisticky letos očekávaný růst spotřeby domácností o 2,3 % a fixních investic o 6,0 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

25. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1523 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál