Michal Brožka: Důvěra spotřebitelů roste, podnikatelská klesá

Michal Brožka: Důvěra spotřebitelů roste, podnikatelská klesá

Podle měření ČSÚ v se srpnu opět mírně snížila souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zhoršení došlo v případě důvěry podnikatelů, ale spotřebitelská nálada se výrazně zvýšila.

Zatímco v červenci byl pokles důvěry tažen především průmyslem, v srpnu to byl zejména, sektor služeb a obchodu. Důvěra v průmyslu se tentokrát snížila už relativně méně. Naopak citelný nárůst optimismu zaznamenalo stavebnictví. Celkově je podnikatelská důvěra na stejné úrovni jako v únoru roku 2020, tedy před vypuknutím pandemie v ČR. Z tohoto pohledu není aktuální pokles optimismu výrazným překvapením. Dokonce i důvěra v průmyslu, která od května trendově klesá se stále nachází vysoko nad předpandemickými úrovněmi. Stále platí, že poptávka je vysoká, ale sektor je omezen dostupností výrobních materiálů a komponent.

Nálada spotřebitelů se po poněkud překvapivém snížení v červenci výrazně zlepšila na úrovně naposledy pozorované koncem roku 2019. To odpovídá očekávání, že spotřeba domácností ve druhé polovině roku bude ekonomiku výrazně táhnout vzhůru.

I přes srpnový pokles se celková důvěra v ekonomiku nachází na předpandemických úrovních ukazujících expanzi ekonomiky. Rizikem pro vývoj v dalších měsících je varianta delta a v případě průmyslu a stavebnictví dostupnost výrobních vstupů.

Česká koruna na dnes zveřejněná data jako obvykle nereaguje, nicméně společně s ostatními regionálními měnami mírně posílila.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. srpna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3216 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál